De handel koopt op termijn alleen nog maar gecertificeerde bollen en bolbloemen. Dat kondigde directeur Mark-Jan Terwindt van Anthos aan tijdens een praatsessie over duurzaamheid tijdens het Nationaal Bloembollen Congres bij Keukenhof donderdag 13 maart. Verduurzaming van de bollensector moet namelijk sneller, vindt Terwindt. Een meerprijs voor gecertificeerde producten hoort daar niet bij, stelt de directeur.
Tijdens een paneldiscussie met Terwindt, directeur Jeroen Oudheusden van het Floricultural Sustainability Initiative (FSI) en congresspreker, supermarktondernemer en oud-scheidsrechter Björn Kuipers ging het over de betaalbaarheid van certificering. „Zo’n 70 procent van de kwekers is nu gecertificeerd, maar er was veel aarzeling omdat de handel er niet voor betaalt”, schetste kweker Johan Verschoor van de maatschap Zeestraten. Terwindt: „Er is altijd een volgende uitdaging. De wedstrijd rond certificering is gelopen. Een meerprijs vragen omdat je aan verwachting van het publiek voldoet is lastig. Denk na over een volgende stap, waar wel extra geld mee te verdienen is.”
’100%’
Volgens kweker en broeier Siem Munster is bijna iedereen wel overtuigd van het nut en de noodzaak van certificering. „Maar bij tekorten wordt wel gewoon ongecertificeerd gekocht en de handelaren komen ermee weg. Dat is lastig.” Volgens Terwindt wordt gewerkt aan de inkoop van 100% gecertificeerd. „Dat moet wel om alle ambities te halen. Er is geen rol meer voor je in de toekomst als je niet bent gecertificeerd.” Wanneer de handel alleen nog maar gecertificeerde producten koopt, vertelde de Anthosdirecteur niet.
Niet meer veilen
FSI-directeur Jeroen Oudheusden ziet ook dat het net rond certificering zich sluit. „Anders kun je straks ook geen bloemen meer veilen. Retailers vragen er ook naar en er komt een Europese footprinteis. Het zal de consument worst wezen of een product gecertificeerd is, maar die wil een product kopen dat voldoet aan de verwachtingen op het gebied van vaasleven en milieudruk.” FSI kwam dit jaar met een een certificeringsschema voor kleine kwekers, omdat de veiling vanaf 2027 als voorwaarde stelt dat alle aanvoerders gecertificeerd zijn.

Kuipers heeft twee Jumbosupermarkten, in Denekamp en in Oldenzaal. Hij ziet een terugloop van de verkoop van bloemen en planten zijn zijn winkels. „Een bos tulpen wordt steeds duurder, dat is niet anders. Het komt ook door de investeringen die nodig zijn in de sierteeltsector, ook om aan de regels te voldoen. Als supermarktondernemer word ik soms ook moe van de regelgeving, maar die regels geven ook een kans. Je kunt het bedrijf beter maken. Ik dacht bij mijn start als ondernemer alleen aan kapitaal, aan geld verdienen. Daar kijk ik na 25 jaar heel anders naar. Het gaat niet om de laatste euro. De planeet en mensen zijn belangrijker. Winst is noodzakelijk om vooruit te komen, maar het belang verschuift.”
’Tulpkleurig’
Toch gaat Kuipers zijn winkel verbouwen en maakt hij de sierteeltafdeling drie keer zo groot. „Ik zie de toekomst tulpkleurig in. Ik wil meer bloemen en planten verkopen. ook al is het een lastige markt. Vorig jaar is het aantal transacties met 11 procent gezakt en de marge zakt. We gooien veel weg, maar daar stoppen we ook mee. We geven de bloemen desnoods weg aan de klanten als de houdbaarheid in gevaar is.”
14 maart 2025