Het aantal cymbidiumtelers krimpt. Daardoor is er soms schaarste. Zeker bij de grootbloemigen, die driekwart van het totale aanbod cymbidium uitmaken, stuwt dat de prijzen op. Voor de lange termijn is dat geen gezonde zaak.
Marco Hooijmeijer, inkoper bij FleuraMetz noemt de middenprijs in de kerstperiode boven verwachting. „De kwekers kunnen tevreden zijn. Over de kwaliteit ben ik redelijk tevreden.” Dirk de Vreugd, inkoper bij Van der Plas, sluit zich daarbij aan. „De prijs is nu naar verwachting. Je kunt cymbidiums kopen voor €5. De mooie kosten €7, daar zit nogal kwaliteitsverschil in.” Hooijmeijer noemt de afname van het aantal kwekers een punt van aandacht: „Voor de continuïteit van het product is dat niet goed. In bepaalde tijden is er schaarste.”
In de verschuiving naar rechtstreekse handel ziet Alain Poot van Alain Poot Cymbidiums een groot voordeel. „De prijs was heel goed, tot aan week 49. De klokprijs viel daarna tegen, dat maakt het aantrekkelijk om meer directe handel te doen.” Veel van zijn bloemen vinden hun eindbestemming in Amerika. „Lange takken zijn daar moeilijk te slijten. Ik verkoop vooral lengte 60 cm met een extra takje in de doos. Dat heeft met transportkosten te maken.” Prins Orchidee verwerkt alle cymbidiums in cadeau-arrangementen. Michel van Heijningen van Prins: „Onze afzet van arrangementen is groter dan het aantal bloemen dat we zelf telen. De kosten stijgen. Dat komt ook door de hogere bloemenprijzen die wij nu moeten betalen. Daarnaast stijgen de kosten van toegevoegde waarde en arbeid.” Naast prijs en schaarste blijft innovatie een belangrijk thema binnen de sector. Alain Poot heeft als slogan ’Dare to be different’. „Elk jaar selecteer ik een noviteit. Ik heb nog wat leuke soorten in de pijplijn.”