Vorige

Glastuinbouw Nederland teleurgesteld in kabinet

Beeld
Ministerie van Financiën

In de Miljoenennota is geen geld uitgetrokken om de glastuinbouw te ondersteunen om de gevolgen van de energiecrisis te compenseren. Glastuinbouw Nederland zegt in een reactie op de begroting voor 2023 teleurgesteld te zijn.

Glastuinbouw Nederland is teleurgesteld over het uitblijven van concrete steun voor bedrijven. Terwijl wel een akkoord is bereikt voor steun aan huishoudens, blijft de positie van de glastuinbouw en andere energie-intensieve sectoren onzeker.

Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat wordt onderzocht of een tijdelijke prijsplafond ook voor een deel van de mkb-bedrijven kan gelden. De mogelijkheden voor een specifieke subsidieregeling voor de energiekosten van energie intensieve mkb-bedrijven gaat minister Jetten samen met energieleveranciers bespreken.

Steun

Minister Adriaansens van Economische Zaken stelt dat een steunpakket voor ondernemers, vooral de energie-intensieve mkb-bedrijven, rond november klaar moet zijn. Het kabinet kan volgens haar niet zoveel steun geven als in coronatijd. Dat zou op lange termijn een verstorend effect hebben.

Adri Bom-Lemstra heeft begrip voor de regeling die de regering samen met de energiebedrijven heeft opgezet voor consumenten, maar benadrukt nogmaals het belang van steun voor het bedrijfsleven. „Er sijpelen weliswaar signalen door dat die steun er alsnog komt, maar in de plannen van Prinsjesdag zien we daar niets van terug”, zegt de voorzitter van Glastuinbouw Nederland. „Het kabinet is sowieso veel te laat met een reactie op de energiecrisis, die voor de glastuinbouw feitelijk al sinds de oplopende spanningen van een jaar geleden in Oekraïne een feit is.”

Andere EU-landen steunen de sector wel

Glastuinbouw Nederland heeft de ingrijpende gevolgen voor ondernemers in de glastuinbouw de afgelopen maanden al meerdere keren onder de aandacht gebracht van de politiek. „Momenteel zien we dat goede, vooruitstrevende ondernemers noodgedwongen hun bedrijf moeten beëindigen. Dat heeft uiteraard ook veel impact op de werknemers op die teeltbedrijven. Het kan niet zo zijn dat consumenten enerzijds worden gecompenseerd voor hun hoge energierekening, maar anderzijds het risico lopen hun baan te verliezen, omdat bedrijven niet worden gesteund.”

Producenten van glasgroenten, bloemen, planten en fruit opereren hoofdzakelijk op een Europese markt. Een gelijk speelveld moet het uitgangspunt zijn binnen de Europese Unie. „Ook om die reden moet het kabinet de glastuinbouw te hulp schieten. De belangrijke EU-landen ondersteunen hun mkb-bedrijven, inclusief glastuinbouw, wel. Zij laten het bedrijfsleven niet vallen. Dat mag Nederland ook niet doen.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster