Via het innovatieprogramma Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid wordt onderzoek gedaan naar preventieve beheersing van ziekten en plagen en groene oplossingen in de glastuinbouw. Dat vergt een systeemaanpak, ofwel puzzelen met de juiste stukjes, bleek tijdens de gewasgezondheidsdagen van Glastuinbouw Nederland en Vertify in week 39.
Luis is in de sierteelt steeds lastiger onder controle te houden. Het krimpende pakket aan correctiemiddelen is daarvoor een belangrijke en bekende oorzaak. Oplossingen moeten komen uit diverse richtingen. Dat kwam ook naar voren tijdens de paneldiscussie, geleid door Liesbeth Nijs van Glastuinbouw Nederland, tijdens de gewasgezondheidsdagen op 24 en 25 september bij Vertify in Naaldwijk. In het panel zaten Marvin Koot van Biobest, Marcel Schulte van Holland Gaas en André van der Wurff van Vertify.
Insectengaas helpt preventief blijkt uit de praktijk. Tijdig signaleren en daarna snel ingrijpen tegen luis is altijd gewenst. Ook nuttig: het verhogen van de weerbaarheid van gewassen en de inzet van natuurlijke vijanden (inclusief bankerplanten en alternatieve voedselbronnen). En dan nog kan luis in een paar dagen tijd zich over je hele kas verspreiden en is correctie nodig, gaven zowel telers als adviseurs aan op de bijeenkomst van Glastuinbouw Nederland en Vertify. Zeker katoenluis is een lastpak omdat hij onder het blad en onderin het gewas zit. Het verklaart dat telers in dichte gewassen zoals gerbera en chrysant (weer) gebruikmaken van zakpijpen aan de spuitboom.