Vorige

Gerard Schouw voorzitter Convenant Milieu-impact substraten

Beeld

Gerard Schouw is de nieuwe voorzitter van het Convenant Milieu-impact potgrond en substraten. Hij volgt in die functie Arne Weverling op.

Schouw is per 1 maart 2025 aangesteld. Dat was eerst Weverling, maar die werd vorig jaar aangesteld als gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland.

De convenantspartijen zijn blij met de aanstelling. ‘Hij is een verbindend bestuurder met veel kennis van de tuinbouw en veel ervaring op het gebied van samenwerking tussen bedrijven en overheid. Gerard Schouw kan het convenant helpen koersvast te blijven en de benodigde resultaten te boeken’, aldus het persbericht.

Verduurzaming substraten

Het convenant Milieu-impact potgrond en substraten werd in 2022 ondertekend door vijftien partijen (overheid, bedrijfsleven, wetenschap en ngo’s). Doel van het convenant is het verduurzamen van substraten voor de professionele teelt van groenten, bloemen, fruit en planten en potgrond voor de consumentenmarkt. Potgrond en substraten bevatten grondstoffen met een milieu-impact, zoals veen. Daarom sloten de partijen een convenant met afspraken over het verduurzamen van substraten.

Ervaren bestuurder

Gerard Schouw is een ervaren bestuurder. Hij was fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Namens die partij was hij ook lid van de Tweede Kamer. Hij was daarnaast onder meer voorzitter van de Raad van Advies van de Raad voor Rechtsbijstand, wethouder in Dordrecht en directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Schouw is ambassadeur namens de Drechtsteden bij Smart Delta.

‘Milieu-impact door aanpak’

Schouw over zijn aanstelling: “Ik ben een geboren Westlander en wilde eigenlijk boer worden. Daardoor weet ik hoe belangrijk potgronden en substraten zijn voor de teelt van groenten, fruit, bloemen en planten. Het convenant kun je zien als publiek-private afspraken om samen de productie van die mengsels te verduurzamen. Het is best een bijzondere samenwerking, waar we trots op mogen zijn. Want de partners van het convenant realiseren daadwerkelijk milieu-impact door hun gezamenlijke aanpak.”

Partners van het convenant

De partners van het convenant zijn: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Ministerie Klimaat en Groene Groei, Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland, LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, Plantum NL, Tuinbranche Nederland, Branchevereniging voor Organische Reststoffen, Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten, Vereniging van Bloemenveilingen, Nederlandse Fruittelers Organisatie, Stichting RHP, Stichting RPP en Stichting Turfvrij.

20-03-2025

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster