De glastuinbouw gaat, net als veel andere sectoren, de klimaatdoelen voor 2030 waarschijnlijk niet halen, verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De Raad van State pleit voor aanvullende maatregelen, zoals extra beprijzing. „Die moeten we vooral zoeken in het voorkomen van netcongestie”, stelt Glastuinbouw Nederland. „Niet in hogere heffingen.”
De glastuinbouw ligt redelijk op schema met het energieverbruik. In 2022 was het sterk gedaald tot 4,9 Mt door de extreme gasprijs. In 2023 is het weer iets teruggeveerd, maar niet zo hoog als daarvoor, blijkt uit de laatste Energiemonitor van Wageningen Economic Research. De emissie lag vorig jaar op 6,2 Mt, inclusief methaanslip. Dat is binnen de doelstelling. Wel is het aandeel duurzame energie iets gedaald.
Toch acht het PBL de kans laag dat de sector zijn klimaatdoel in 2030 zal halen. Die kans wordt geschat op 10%. Voor andere sectoren is dat trouwens nog minder: 5%. „Het zijn modelberekeningen”, verklaart Piet Broekharst, energiespecialist bij Glastuinbouw Nederland. „De Klimaat- en Energieverkenning berekent de emissie van vandaag, en combineert die met het beleid. Waar komt de glastuinbouw dan uit in 2030? Dat is een grote bandbreedte, waar veel onzekerheid in zit. Voor de zekerheid kiest men dan voor extra beprijzen. Dat maakt sectoren dus kapot.”