Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe gaat het telen van gangbare bollen in drinkwaterwingebieden niet verbieden omdat het toch amper voor komt, zo is te lezen in een brief van GS van Drenthe. GS antwoordt hiermee op vragen van de PvdA-fractie.
Die vraag was wel op 16 juli gesteld door een PvdA-statenlid Rudolf Bosch. De provincie Gelderland heeft namelijk wel het plan de Omgevingsverordening Gelderland te wijzigen en daarin wil ze de reguliere bollenteelt in drinkwaterwingebieden verbieden. Het voornemen komt van BBB-gedeputeerde Ans Mol in Gelderland. Zij wil een verbod instellen op niet-biologische bollenteelt nabij grondwaterbeschermingsgebieden. Dat voorstel ligt nu ter inzage, waarna GS van Gelderland er nog over beslist. Gaan zij akkoord, dan gaat dit verbod per 1 januari 2025 in.
LTO in verweer tegen Gelderland
LTO Noord en de KAVB waren onaangenaam verrast door het besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland tot een verbod op de bloembollenteelt in Gelderse grondwaterbeschermingsgebieden. “De conclusie van de provincie is overhaast en overtrokken”, zo reageerden ze.
Drenthsche Aa
De provincie Drenthe zegt in de brief dat alleen in een grondwaterbeschermingsgebied bij Dalen 6 hectare lelies wordt geteeld. Dit blijkt uit een analyse met de gegevens van de Basisregistratie Gewaspercelen (BPR) van RVO. Wel is het zo dat er dit jaar totaal 185 hectare bollenteelt staat in het stroomgebied van de Drentsche Aa, waarvan 108 ha lelieteelt is. Dat gebied is ook brongebied voor Gronings drinkwater, maar hier gaat het om winning van drinkwater uit oppervlaktewater en het is geen grondwaterbeschermingsgebied.
Verbod beregeningsputten grondwaterbeschermingsgebieden
GS geeft aan dat het beperkt aantal hectares bollenteelt in de grondwaterbeschermingsgebieden mogelijk komt doordat hier een verbod geldt op het aanleggen van nieuwe beregeningsputten. In de bollenteelt wordt in het voorjaar beregend om nachtvorstschade te voorkomen en in het groeiseizoen tegen gevolgen van droogte. Een verbod op niet biologische bollenteelt heeft in de grondwaterbeschermingsgebieden in Drenthe dan ook geen toegevoegde waarde, aldus GS in beantwoording op de vragen van de PvdA.
Geen kerntaak provincie
GS zegt in de brief ook dat ze eigen beleid rond het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen afwijst. Dat is geen wettelijke kerntaak van de provincie. Gemeenten zouden eventueel wel ruimtelijke beperkingen voor bepaalde teelten kunnen stellen.
Ruilgrond inzetten
LTO is het niet eens met een eventueel verbod op gangbare bollenteelt in drinkwaterwingebieden. Wel heeft de belangenbehartiger volgens GS de suggestie gedaan ruilgrond in te zetten om te experimenteren met minder grondwater belastende gewassen, zoals granen en vezelgewassen, binnen grondwaterbeschermingsgebieden en de teelt van intensievere gewassen buiten het grondwaterbeschermingsgebied.
GS geeft aan hier open voor te staan en dit nader te onderzoeken. ‘Met agrariërs in de grondwaterbeschermingsgebieden zijn wij in gesprek en onderzoeken wij op welke wijze de agrarische bedrijfsvoering gecombineerd kan worden met het verbeteren van de grondwaterkwaliteit in grondwaterbeschermingsgebieden’, aldus de brief. Verder zegt GS te werken aan een gebiedsgerichte aanpak voor schoon water, zoals in het Drentsche Aa gebied.