De achterstand die door marktuitval in maart en april door corona samenviel met de aanvoer- en omzetpiek voor freesia is niet ingehaald. De verschillen per bedrijf zijn groot. De gevolgen van brexit zijn ook voor freesia ongewis.
Nu is het minder, maar dat is normaal voor de tijd van het jaar. De freesiahandel loopt redelijk door”, neemt inkoper Pim Schox van Hamifleurs waar. „Mondjesmaat”, omschrijft Johan van der Vijver, hoofd inkoop bij B & G de Mooij de afzet van freesia. En volgens Jarno Koning van Floragold is de afzet van deze bolbloem sterk prijsafhankelijk.
Tot en met oktober lag de middenprijs voor zowel dubbele als enkele freesia met respectievelijk 20 en 17 cent per steel 1 cent achter, bij een totale aanvoerkrimp van 4% tot 181 miljoen stelen. „Dubbele lijken iets beter te worden gewaardeerd”, signaleert Erik Hofland van Hofland Freesia. De gemiddelde prijzen staven dat: het verschil tussen dubbel en enkel is al twee jaar drie cent per steel. In 2018 was dat nog 1 cent.
Bij de druk op het rendement wijst Hofland erop dat de verschillen per bedrijf groot kunnen zijn, want sterk afhankelijk van de bedrijfsvoering. „Voor ons is het voldoende, mede omdat we relatief veel direct afzetten. Daardoor zijn we minder afhankelijk van de grilliger prijsvorming op de klok”, vult Marco Mol aan.