Ocap maakt zich zorgen over de beschikbaarheid van CO2 voor de glastuinbouw, nu de Raad van State groen licht heeft gegeven voor het project Porthos. Met dit project gaat de grote industrie vanaf 2024 jaarlijks 2,5 megaton CO2 afvangen en opslaan onder de Noordzee. Milieubeweging Mobilisation for the Environment (MOB) had bezwaar gemaakt tegen dit plan.
Ocap noemt het besluit een belangrijke stap voor de energietransitie. Keerzijde is dat het voor de industrie goedkoper wordt om CO2 onder zee op te slaan dan om het aan de glastuinbouw te leveren. De industrie kan in de internationale emissiehandel geld uitsparen voor emissierechten, door CO2 af te vangen en onder zee op te slaan. Zolang de internationale CO2-prijs te laag is om de kosten volledig te dekken, springt de overheid bij. Deze subsidie kan oplopen tot maximaal 2 miljard euro verspreid over vijftien jaar.
„We zetten er met de betrokken partijen vol op in om toch CO2-levering aan de glastuinbouw voor de toekomst veilig te stellen”, aldus woordvoerder Robert Jan Pabon. Een van de betrokken partijen is Shell, waarmee Ocap de levering van CO2 tot en met 2025 heeft vastgelegd. Daarna wordt het voordeliger voor Shell om de CO2 op te slaan bij Porthos.