Vorige

EXTRA Online Flower Auction stopt tijdelijk met veilen

Beeld
OFA

Online Flower Auction (OFA) heeft besloten om per 1 maart a.s. tijdelijk te stoppen met veilen. „Nog niet de hele sierteeltsector is klaar voor vandaag voor morgen waardoor het aan koopkracht ontbreekt”, luidt de verklaring van OFA. Bovendien werd de koopbereidheid op OFA aangetast doordat telers niet hun volledige sortiment op OFA veilden.

De afgelopen maanden heeft Online Flower Auction (OFA) rozen geveild op basis van ‘vandaag voor morgen’. Volgens OFA verliepen de logistiek rondom het aftuin veilen en de werking van de digitale veilingklok goed. Voordelen voor kopers en kwekers waren lagere kosten in de keten en een tijdige aflevering van de rozen in de box van de koper. OFA rekende in 2023 op een omzet van €30 miljoen.

De keuze van OFA voor het ‘vandaag voor morgen’ veilen lijkt echter te vroeg. Nog niet de gehele sierteeltsector is er klaar voor, waardoor het bij OFA uiteindelijk aan koopkracht ontbreekt. Dit is de reden waardoor OFA heeft besloten om per 1 maart a.s. tijdelijk te stoppen met veilen, aldus OFA.

Hybride veilen niet wenselijk

OFA deed uitgebreid onderzoek naar verschillende opties om de koopkracht te verbeteren. Tijdens het onderzoek gaven kopers aan dat ze de voorkeur houden voor ‘vandaag voor morgen’ en veilen op de huidige veiltijden. Ook gaven ze aan positief te zijn over het logistieke proces van het aftuin veilen.

Wel kwam uit het onderzoek heel duidelijk naar voren dat hybride veilen (kweker veilt op verschillende veilingen) niet wenselijk is en zeker niet bijdraagt aan de koopbereidheid op OFA. Eind januari/ begin februari besloot Berg Roses met zijn Allure lijn terug te gaan naar Royal FloraHolland. Door problemen in december en begin januari paste Arie van den Berg zijn afzetstrategie aan. Hij zette de Allure lijn af via meerdere afzetpunten: OFA, RFH, Plantion en Veiling Rhein-Maas.

Het hybride veilen in combinatie met het feit dat een groot deel van de sierteeltsector nog niet is ingesteld op ‘vandaag voor morgen’, waardoor het in veel gevallen ontbreekt aan de noodzaak om op OFA te kopen, heeft de online veiling besloten de veiling tijdelijk stil te leggen.

Onvermijdelijk

Directeur Daniëlle Strating-Geijteman geeft aan dat de beslissing onvermijdelijk was. „Door het hybride veilen liep de koopkracht terug. Kwekers hadden daar last van. Bovendien zat de druk nog niet op het vandaag voor morgen kopen. Niet alle kopers zijn daar klaar voor.”

Daniëlle Online Flower Auction
Daniëlle Strating-Geijteman.

Dinsdag 28 februari is voorlopig de laatste veildag. Daarna beraadt OFA zich over de toekomst. Ze bekijkt onder meer hoe ze mogelijke knelpunten in de sierteeltsector nog beter kan tackelen. Ook onderzoekt ze de mogelijkheden om andere productgroepen te veilen.

Online Flower Auction startte officieel op 9 juni 2022. In december gaven initiatiefnemer Paul Holla en directeur Daniëlle Strating-Geijteman nog aan dat OFA goed draaide. Daar lees je hier meer over. Zeker sinds Holla Roses, Berg RoseS en Bernhard Rozen vanaf 18 november hun volledige ‘klokproductie’ op OFA veilden. „We hadden gehoopt dat we verder waren geweest, maar nu draait alles goed, we zijn gezond en hebben geen schulden”, zei Paul Holla toen.

Stijging kopers

In volume betekende de keuze van de drie kwekerijen dat de ‘werkdagelijkse’ aanvoer op OFA van een krappe 200.000 richting de 600.000 rozen of meer ging. Het Keniaanse Nini By Herburg Roses zat daar nog niet bij. Nini besloot om de rozen van jonge gewassen vanaf 9 december 2022 op OFA te veilen.

‘We doen een stap achteruit om

straks twee stappen vooruit te maken’

Volgens Strating-Geijteman gaf de keuze van de drie kwekers een impuls aan de koopkracht op OFA. De CEO schreef sindsdien vijf tot tien nieuwe kopers per dag in. „Er was al groei in het aantal kopers maar we zien nu echt een explosie. We zaten rond de 80 tot 90 bedrijven. Dat loopt nu op tot 140-150.”

Doordat de koopkracht toenam verwachtte OFA ook dat het aantal aanvoerders van roos toe zou nemen. Strating-Geijteman: „We zagen in oktober en november echt een ontzettende stijging van het aantal abonnementen. Ook in januari nog. We hadden de stijgende lijn te pakken. Toen we opnieuw hybride gingen veilen zette een daling van de koopkracht. Kwekers hadden daar onder te lijden. We vroegen ons af of we niet beter pas op de plaats konden maken. We doen een stap achteruit om straks twee stappen vooruit te maken.”

‘Er moet echt wel wat gebeuren’

De directeur van OFA geeft aan dat de beslissing om tijdelijk te stoppen niet het einde van OFA betekent. „Dat is niet de intentie, de beslissing komt niet voort uit financiële problemen. Het systeem staat. We nemen de tijd om het systeem nog beter neer te zetten en de knelpunten te adresseren. Maar het moet echt wel wat gebeuren om een doorstart te maken. Daar gaan we de komende weken voor gebruiken.”

Nini veilt vanaf morgen (1 maart) op Naaldwijk. De andere kwekers op Aalsmeer, Plantion en Veiling Rhein-Maas. EQR zet zijn bloemen via Starflor af, en binnenkort ook via Aalsmeer.

Reactie Royal FloraHolland

„Het initiatief van enkele leden van de coöperatie getuigde van ondernemerschap en durf en toont de vitaliteit van de sector. Royal FloraHolland is het niet oneens met de door OFA gekozen richting”, laat woordvoerder Michel van Schie weten in een reactie op de tijdelijke stop van OFA. „Vandaag voor morgen is zeker een optie voor de toekomst. Royal FloraHolland heeft OFA niet omarmd, omdat in haar visie de klok gebaat is bij concentratie van aanvoer en koopkracht. Royal FloraHolland is met OFA in gesprek gebleven en wil graag lering trekken uit de ervaringen die OFA heeft opgedaan. Als leden van RFH zijn de aanvoerders op OFA van harte welkom met inachtneming van de regels die gelden op de klok. Met name de afspraken in het kader van Regelmaat Loont zijn relevant.”

Steen in de vijver

OFA voerde in aanloop naar de oprichting veel overleg met handelaren. Ze kreeg ook de steun van grote handelsbedrijven als Floral Trade Group, Dutch Flower Group en FM Group. Deze bedrijven ambiëren online, vandaag voor morgen af tuin veilen.

„Het nieuwe initiatief OFA hebben wij vanaf het begin af aan ondersteund met het oog op vandaag voor morgen en de impact die dat heeft op tijden voor onze medewerkers en het starten van het logistieke proces. De versnippering van aanbod en veiltijdstippen waren wel issues die we vooraf als lastig bestempelden”, reageert marketing manager John Zwaan van FTG.

Zwaan: „Wij gaan er vanuit dat OFA en RFH hun ervaringen delen en de handel betrekken bij een alternatieve/hybride vorm tussen OFA en RFH-veiloplossingen. Op termijn zal er toch een oplossing moeten komen zodat we als sector mensen aan ons kunnen blijven binden (in verband met de vroege tijdstippen) en tijdig onze klanten kunnen blijven voorzien. Anders voorzien we dat er een steeds verdere verschuiving naar directe handel gaat plaatsvinden en dat de klok verder zal verschralen qua koopkracht. OFA was/ is in ieder geval een steen in de vijver die zorgt voor beweging.”

Vakblad voor de Bloemisterij 5, 2024

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster