Als het aan GroenLinks ligt dan helpt de overheid de koplopers in de tuinbouwsector. „Maar we moeten ook accepteren dat een aantal bedrijven het niet redt”, stelt Tweede Kamerlid Laura Bromet. Ze bracht vanmiddag (vrijdag 3 februari) een bezoek aan de tuinbouw in Westland. De politica zei verrast te zijn dat verduurzaming nu pas boven aan de agenda van de sector staat.
Bromet bezocht Ter Laak Orchids in Wateringen en Lans Harvest House in Maasdijk. Thema was verduurzaming. Eigenaar Eduard ter Laak en financieel directeur John Barendse van Ter Laak Orchids, Van Vincent van der Lans van Harvest House, burgemeester Bouke Arends en Adri Bom, voorzitter van Glastuinbouw Nederland gaven aan dat de tuinbouw heel graag wil verduurzamen en dat de koplopers al ver zijn. Ter Laak is een van de koplopers. De orchideeënkwekerij teelt sinds 2017 in een daglichtkas waarmee ze warmte oogst. De dag bespaart 40-50% energie ten opzichte van de traditionele kas uit 2010.
Ter Laak, Arends en Bom gaven aan dat tijd en geld twee belangrijke factoren zijn om de transitie naar een fossielvrije tuinbouw succesvol te doorlopen. Ter Laak kreeg subsidie voor de daglichtkas. De kas kreeg geen navolging in de sierteelt doordat de subsidie stil viel. Voor led greep Ter Laak mis. Het potje was leeg. Belichting gebeurt nu voor twee derde met led, een derde met Son T. Aan het eind van het jaar hoopt Ter Laak volledig met led te belichten. „Maar het is een hard gelag dat het subsidiepotje leeg is.” Wellicht biedt de TEK regeling nog enig soelaas.