Gedwongen door de energiecrisis zet de glastuinbouw een sprint in om de potentie van waterstof te benutten. Praktijktoepassingen zijn er nog weinig, maar de techniek is gereed om pilotprojecten te starten. De glastuinbouw kan waterstof gebruiken in de wkk, of restwarmte uit elektrolysers. In een bidbook vraagt de sector €10 miljoen van het Rijk voor ondersteuning van een serie pilots, vooral in gebieden waar aardwarmte onmogelijk is.
De glastuinbouw wil de komende vijf jaar ‘vol gas geven’ om waterstof een grote plek te geven in Nederlandse kassen. Afgelopen oktober konden partijen hun pilots melden. De Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen inventariseerde de groene en rijpe projecten en richtte er een uitvoeringsagenda voor in, het bidbook ’H2-Impuls in de glastuinbouw’. Hiermee wil de sector kennis opbouwen op drie gebieden. Hoe haalbaar is wkk op waterstof? Is waterstof betaalbaar in ketels voor piekvoorziening? En waar komt restwarmte beschikbaar bij de productie van waterstof? Er zal de komende jaren namelijk flink geïnvesteerd worden in waterstoffabrieken.
In het bidbook verwacht de sector met waterstof een uitstoot van 1 Mton CO2 te vermijden. Dat is minder dan 20% van de huidige uitstoot van de glastuinbouw. Is dat doel niet te laag gesteld? „We hebben geprobeerd het bidbook te maken met haalbare ambities”, zegt Jaap Bond, boegbeeld van de topsector. „Ik denk wel dat een hoger einddoel mogelijk is.”