Vorige

OVATA eerste deelnemende glastuinbouwbedrijf

’Extra biodiversiteit rond kassen creëren via drijvende ecologische vlotten’

Beeld
OVATA, SIGN

In de vijver voor succulentenkwekerij OVATA in Bleiswijk zijn op 27 mei 2024 zogenoemde ecologische vlotten te water gelaten. Studenten van Lentiz | MBO Oostland verkennen de komende maanden het effect daarvan op de biodiversiteit in en rond de vijver. Daarnaast vinden metingen plaats van de waterkwaliteit. Het project is een initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland (SIGN) en het Practoraat Circulaire Tuinbouw. 


Ovata werkt mee aan het vlottenproject, omdat de succulentenkwekerij biodiversiteit, zowel in als om de kas, een belangrijk thema in de glastuinbouw vindt. „De vijver en niet een sloot naast het bedrijf is gekozen vanwege de beter controleerbare omgeving om effecten te kunnen monitoren. Opschalen naar sloten kan altijd nog”, meldt teler Rob de Vroed.

Samenwerkende partijen

De hoop is door dit project een grotere biodiversiteit in en rondom de vijver te krijgen plus een betere waterkwaliteit. De inheemse planten zullen nutriënten en chemicaliën opnemen uit het water. Daarnaast is het een verfraaiing voor de vijver aan de voorzijde van het bedrijf. „Maar het belangrijkste aan het project is de verbinding tussen innovatie, onderwijs, onderzoek en ondernemers. We gaan met alle partijen samen experimenten en hier lering uit trekken.”

Rob de Vroed, teler bij OVATA


Bloemstroken

Kortstondig is OVATA betrokken geweest bij functionele biodiversiteit in het Oostland via de aanleg van bloemenstroken. Over de ervaringen en resultaten kan De Vroed geen oordeel vellen. De laatste rapportage spreekt van een goed algemeen beeld. In totaal zijn er 27 plantensoorten waargenomen. Opvallende soorten die gevonden zijn, waren de bloeiende Wilde Cichorei en Kattendoorn en uitgebloeide stengels van de Grote Kaardenbol. De toekomstverwachting is dat het weer een rijk beeld zal opleveren van ingezaaide en spontaan verschenen heemplanten en dat daarmee de toon is gezet van een duurzaam biodiversiteitsrijk plantenvak.

Via het ’vlottenproject’ hoopt OVATA wel nadrukkelijk een bijdrage te kunnen leveren. „Met duurzaamheid hoog in ons vaandel is dit project bij uitstek geschikt om onze grenzen en ervaringen te verleggen. En dat doen we graag met lokale instanties zoals Lentiz | MBO Oostland.” 

Geen greenwashing

De Vroed is om meerdere redenen niet bang dat dit initiatief als greenwashing wordt gezien.. Het project is een gezamenlijk initiatief tussen ondernemers, kennisstellingen en studenten. Het is ook een traject van een jaar, waarin feitelijke gegevens worden verzameld om de impact van de ecologische vlotten te beoordelen op meerdere facetten. Verdere uitrol bij andere ondernemers ligt al in de planning. „Het blijft dus niet alleen beperkt bij OVATA.”

Ten slotte is er bewust nagedacht over het gebruik van materialen. Deze zijn zo veel mogelijk van reststromen en beplant met inheemse planten om een zo positief mogelijke bijdrage aan de natuur te leveren.

Vakblad voor de Bloemisterij 12, 2024

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster