Epipremnum wordt ook wel beïnvloed door de malaise in groen, maar de pijn is er minder groot dan bij veel andere groene kamerplanten. Het kost telers wel meer moeite om het product niet bij de klok vandaan te houden.
De markt van epipremnum is vrij stabiel. Terwijl de productie na 2020 elk jaar met zo’n 10% uitbreidde, bleef de handel er op corona-niveau voor betalen. Vorig jaar werd duidelijk dat meer ruimte er niet in zat. De volumes namen weer met 11% toe, maar de middenprijs leverde 4% in. Dit jaar stabiliseert het aanbod en daarmee ook de prijsvorming. „Vooral in potmaat 12 staat er wat druk op de markt. Daar zijn de aantallen het hardst gegroeid de afgelopen tijd. Nieuwkomers zonder vaste lijnen zetten ze nu scherp weg in de markt of brengen ze naar de klok, en daar hebben we allemaal last van. Gelukkig blijven de prijzen in onze vaste lijnen wel redelijk op peil,” zegt Vincent van Riet van Van Riet Potplanten. „Tijdens corona was alles goed genoeg, nu moet je je weer gaan bewijzen. Dat geeft ons wel een concurrentievoordeel als ervaren producent,” vervolgt hij. Ook andere kwekers merken dat het allemaal niet meer zo vlotjes gaat. De daghandel is stroever dan voorheen.
Bij IBH Export staat epipremnum nog altijd in de top 10 van groene planten. Jan Robbe: „De helft van de epipremnums die we verkopen is een rank in een 12 cm pot. Zo’n 35% gaat weg als hangplant en de rest met een mosstok. Epipremnum ontkomt ook niet aan de malaise, maar de vraag blijft toch nog redelijk op peil. Wel hoor ik hier en daar dat er weer nieuwe producenten in stappen, juist omdat ze zien dat hier de pijn minder groot is. Het is de vraag of de markt dat nog wel aankan. De vraag is nu lauw, maar na de feestdagen trekt het aan en kunnen de prijzen met ruim 30% stijgen.”