Als het huidige beleid niet meer wordt gewijzigd, dan zal de CO2-emissie van de glastuinbouw tot 2030 niet of nauwelijks meer afnemen. Dat blijkt uit een rapport van Wageningen Economic Research (WEcR). De oplossing: fossiele brandstof duurder maken. „Maar dat werkt alleen als er betaalbare alternatieven zijn, ook voor kleine en solitaire bedrijven.”
In 2017 was Wageningen Economic Research nog een stuk positiever over de energietransitie in de glastuinbouw. De CO2-emissie kon in 2030 dalen naar circa 3 Mton. Sindsdien zijn er echter negatieve ontwikkelingen waardoor de emissie een stuk hoger gaat uitkomen. Zoals de beperkte herstructurering van het kassenbestand, de verhoging van de ODE voor netstroom, knelpunten in het elektriciteitsnet en het feit dat de SDE++ niet is toegesneden op de warmtetransitie in de glastuinbouw. Verder zijn er onzekerheden over het fiscaal regime en stimuleringsmaatregelen in de toekomst. Als dit beleid niet wordt bijgesteld, zal de emissie in 2030 niet verder dalen dan 4,8 tot 6,0 Mton; iets lager of gelijk aan het huidige niveau.
Er zijn ook positieve ontwikkelingen, zoals het voortzetten van Kas als Energiebron. ’De negatieve ontwikkelingen en onduidelijkheden hebben echter de overhand’, aldus WEcR. ’Hierdoor is de animo bij glastuinders voor de energietransitie negatief gekanteld.’