De openstelling van de EG-subsidie is dinsdag 18 maart in de Staatscourant gepubliceerd. Dit betekent dat ondernemers vanaf nu opdracht mogen geven voor het uitbesteden van de investering. Er zijn weer enkele voorwaarden veranderd. Voor deze openstelling is een budget van €40 miljoen beschikbaar.
Vanaf 15 april tot en met 13 mei kan de subsidieaanvraag bij RVO worden ingediend. Voor het indienen van de subsidieaanvraag is een opdrachtbevestiging nodig die door de ondernemer en de leverancier is ondertekend.
Het is belangrijk om in de opdracht de ontbindende voorwaarden goed te formuleren, raadt Marianne van der Spek aan, subsidieadviseur bij Flynt. „In de opdracht moet deze zin worden opgenomen: ’Deze overeenkomst wordt ontbonden wanneer de EG subsidie niet wordt toegekend.’ Mocht de opdrachtgever meteen al een aanbetaling doen, dan wordt de ontbindende voorwaarde uitgebreider: ’Deze overeenkomst wordt ontbonden en eventuele aanbetalingen worden gerestitueerd wanneer de EG-subsidie niet wordt toegekend.’”
Technieken die in aanmerking komen voor subsidie
Onderstaande investeringen komen in aanmerking voor subsidie, die 20% bedraagt van de subsidiabele kosten.
- Een aansluiting op aardwarmte of een warmtenet voor 50 kW tot en met 450 kW per ha;
- Een aansluiting op Ocap of biogas;
- Hogedrukverneveling voor kaskoeling, mits de druppelgrootte kleiner is dan 5 micrometer;
- Een luchtbehandelingsssysteem zoals DryGair en Airmix.
- Een tweede energiescherm bij bestaande bouw (vervanging onder voorwaarden) of een derde energiescherm bij nieuwbouw. Bij nieuwbouw wordt een tweede schermdoek namelijk als standaard gezien. Ook de eisen voor energieschermen zijn strenger geworden. Schermen die meer dan 25% van het licht blokkeren of minder dan 35% energie besparen, komen niet meer in aanmerking. Verder worden de aansluiting op een warmtenet en de warmte-uitwisseling tussen kassen extra gestimuleerd.
- De vervanging van Son-T door LED-belichting. Het maximaal vermogen in Watt per gewas is 30% minder dan de norm van RVO voor Son-T; dit was vorig jaar 20%. Alleen de meest efficiënte LED-systemen komen in aanmerking. Een andere wijziging is dat de subsidie alleen nog geldt voor dimbare LED-armaturen. „Dit is een belangrijke verandering, want dimbare en voornamelijk meerkanaalsstuurbare verlichting stelt telers in staat om hun lichtstrategie beter af te stemmen op de behoefte van het gewas en energiekosten te besparen”, meldt Jordi van der Meijden, projectmanager bij Ledgnd. „We raden ondernemers aan goed te kijken naar de dimmogelijkheden van hun LED-systemen en zich hierover te laten adviseren.”
Het blijft in 2025 mogelijk om de EIA te stapelen met de EG-subsidie. Hierdoor kan de ondernemer tot 30% netto van zijn investering terugkrijgen.