Bij zestien chrysantentelers staat sinds kort een lichtval die inzicht moet geven in een opkomende plaag: wantsen. Om precies te zijn, de behaarde wants (Lygus rugulipennis), die knoppen aanprikt, waardoor later in het gewas splittakken, misvorming en koploosheid ontstaan. De telers gaan monitoren met de vallen. Nieuw onderzoek ermee is aanstaande.
Meestal zie je pas aan gewasschade dat er behaarde wantsen in de kas zijn geweest. Het insect vind je nauwelijks op vangplaten. Met lokstof (feromoon) verhoog je de ’vangst’, maar dat is nog steeds onvoldoende voor goede monitoring om ingrijpen en gewasschade te beperken.
Entemoloog Rob van Tol ontdekte in het PPS-project ’Visuele plaagattractie’ dat je met een speciale lichtval 20-30 keer zoveel behaarde wantsen kan vangen. Bovendien zijn dat niet alleen mannetjes, zoals bij gebruik van feromonen, maar ook vrouwtjes „We beperken met de val dus ook de opbouw van een populatie behaarde wantsen in de kas”, aldus Van Tol die werkt bij de afdeling Biointeractions and Plant Health in Wageningen.