Natuurbegraafplaats Zomerlanden biedt een vredige en milieuvriendelijke laatste rustplaats in de natuur. Pr-coördinator Lida Bouts ziet hoe deze locatie met eeuwigdurende grafrust en duurzame uitvaarten steeds populairder wordt. „Mensen voelen de behoefte om verbonden te blijven met de natuur.”
Onder de rook van Rotterdam, in Heinenoord, bevindt zich sinds 2021 de eerste natuurbegraafplaats van Zuid-Holland. Pr-coördinator van het eerste uur, Lida Bouts (30), neemt mij al wandelend mee door het bos van natuurbegraafplaats Zomerlanden, dat een totale oppervlakte heeft van 9 ha. Oorspronkelijk stonden er op deze plek voornamelijk essen en populieren. Sinds besloten is om er een natuurbegraafplaats van te maken, zijn er zo'n 6.000 inheemse bomen aangeplant, zoals elzen, linden, eiken en wilgen. Van zonsopgang tot zonsondergang is het mogelijk om vrij door het bos te wandelen, zelfs met de hond, mits deze is aangelijnd.
Door het hele bos zijn graven te vinden, al zijn ze lang niet allemaal meer goed zichtbaar. Graven die makkelijker te herkennen zijn, zijn die met bloemen of een boomschijf erop. Traditionele grafstenen zijn niet aanwezig op deze plek. Daarnaast staan er op verschillende plekken paaltjes in de grond. „Dat zijn plekken die al gereserveerd zijn,” vertelt Lida. „Het komt steeds vaker voor dat mensen al bij leven een plek reserveren, om nabestaanden te ontlasten. Het kan ook zijn dat familie van een overledene net langs is geweest en dat zij een bepaalde plek hebben uitgekozen. Het kiezen van een plek gebeurt altijd tijdens een wandeling door het bos. Zo kunnen mensen het beste bepalen wat bij hen of de overledene past.”