Vorige

Eerste twee telers MPS-GreenerGrown gecertificeerd

Beeld
Peter van Leth

Op de IPM kregen Ruud Batist, teler van seizoensgeboden snijbloemen, en Teun van der Starre, kweker van klimplanten, als eerste glastuinders het certificaat MPS-GreenerGrown uitgereikt. Enkele andere bedrijven zitten er dicht tegenaan. Met dit schema probeert MPS de stap naar biologisch geteelde producten te verkleinen en gelijktijdig haar voorlopers (qua kwekers) bij MPS te onderscheiden.

Teun van der Sarre (links) namens Kwekerij Van der Starre en Ruud Batist van The Flowergarden met hun MPS-GreenerGrown certificaat.


2015 introduceerde MPS haar module Natural Protected: MPS A+ gecombineerd met gewasbeschermingsmiddelen die alleen in de biologische teelt toegelaten zijn. Het label kwam niet van de grond. Negen jaar later lijkt de tijd rijper dus is het weer van stal gehaald, resulterend in MPS GreenerGrown. „Ik denk dat we onze tijd een beetje te ver vooruit waren”, duidt areamanager Raymond Scheepens. „Weggegooid hebben we het niet. Want binnen MPS is altijd wel de overtuiging geweest dat het label toekomst had.”

Niet voor biologische teelten, maar voor teelten met minimaal tot geen inzet van chemie, dat is de module MPS-GreenerGrown. Het gaat werken met een sterrensysteem (zie kader hieronder). „Met MPS-GreenerGrown willen wij inzichtelijk maken dat een kweker geen of een minimum aan chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt bij de teelt van zijn producten. Uiteraard met de achterliggende gedachte om een kweker met een ster te motiveren om toe te werken naar twee sterren, etc”, meldt areamanager Raymond Scheepens van MPS.

Sterrensysteem

MPS-GreenerGrown is een ‘add-on’ op MPS-ABC (bedrijfszekerheid) én MPS-ProductProof (productzekerheid). De module toont aan dat kwekers minimale hoeveelheden of zelfs geen gewasbescherming gebruiken in de teelt op bedrijfsniveau. Via een systematiek waarbij met behulp van registratie van gewasbescherming (binnen 48 uur) en onafhankelijke monsternames wordt dit aangetoond.

Een sterrensysteem geeft aan in welke mate werkzame stoffen zijn gebruikt:

• drie sterren geeft aan dat er alleen biologische gewasbeschermingsmiddelen zijn toegepast;

• twee sterren geeft aan dat er alleen biologische gewasbeschermingsmiddelen en MPS-MIND witte middelen zijn toegepast; witte middelen zijn voornamelijk biologische middelen of hebben andere werkzame stoffen die geen impact hebben, zoals bijvoorbeeld uitvloeiers.

• een ster geeft aan dat er alleen biologische gewasbeschermingsmiddelen en MPS-MIND witte middelen en MPS-MIND groene middelen onder de ondergrens van de MPS-ABC normen zijn toegepast. Groene middelen hebben zijn vaak chemische middelen met een kleine impact op het milieu.


In nummer 3, dat 2 februari op deurmat valt, wijdt het Vakblad voor de Bloemisterij een uitgebreider artikel aan MPS GreenerGrown met reacties van telers, SMK, Tuinbranche Nederland. En het uitgebreide verhaal van Ruud Batist die met biologisch telen het teeltplezier heeft terug gekregen.

Vakblad voor de Bloemisterij 3, 2024

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster