Vorige

Eerste testen met waterstof in de glastuinbouw

Beeld
Shutterstock

Het gebruik van aardgas in Nederland staat steeds meer onder druk. Nieuwe woningen mogen al niet meer voorzien worden van een gasaansluiting. Ook voor de industrie en de glastuinbouw zijn er steeds meer maatregelen om het gebruik van aardgas af te remmen. Biedt waterstof een uitkomst voor de glastuinbouw?

Diverse alternatieven worden getest om toch de kassen te verwarmen. Oplossingen zoals aardwarmte en restwarmte worden al uitgebreid gebruikt. Toch is de verwachting dat dit niet hét antwoord kan zijn voor de gehele glastuinbouw.

Een steeds meer gehoord, maar nog niet toegepast, alternatief is waterstof. Waterstof is het meest voorkomende element op aarde en is vrijwel ongelimiteerd te produceren. Indien waterstof goed wordt toegepast veroorzaakt het geen luchtvervuiling bij gebruik.

Uiteraard is het niet zo eenvoudig als het lijkt en brengt waterstof ook uitdagingen met zich mee. Waterstof is niet een-op-een toepasbaar in de huidige verbrandingsinstallaties. Branders in ketels zullen moeten worden aangepast en warmtekrachtkoppelingen (WKK) vervangen worden door types die wel op waterstof kunnen werken. Hoe gaat zoiets dan in zijn werk als er geen infrastructuur ligt voor de levering van waterstof?

Zolang waterstof niet grootschalig door pijpleidingen aangevoerd kan worden naar bedrijven, zal de toepassing beperkt zijn tot kleinere projecten, waarbij waterstof gebruikt wordt om de toepasbaarheid in de toekomst te testen. Grote hoeveelheden zijn eenvoudigweg nog niet aan te voeren.

Brandstofcel

Essent gaat samen met een aantal kwekers een brandstofcel-WKK testen die deels op waterstof draait. Deze brandstofcel is geschikt om op zowel aardgas als waterstof te draaien. Dit type is nieuw in Nederland, maar wordt in andere delen van de wereld al grootschalig toegepast, zoals in datacentra. Deze toepassing is zeer interessant, omdat het de mogelijkheid biedt om aardgas met waterstof te mixen. We bouwen dus een installatie die ’gewoon’ op aardgas draait, maar waar we 10-50% waterstof kunnen toevoegen, en over een paar jaar tot 100%. Als extra voordeel zien we dat het elektrische rendement van zo’n installatie op dit moment al circa 55-60% bedraagt, met de verwachting dat dit nog beter gaat worden.

Een ander voordeel is dat een brandstofcel de brandstof niet verbrandt maar chemisch omzet. Hierdoor ontstaat geen NOx, en zolang er aardgas gebruikt wordt in de mix, zeer schone CO2. Wij verwachten begin volgend jaar de eerste testinstallatie met een brandstofcel in Nederland in bedrijf te nemen.

Robert Willemsen is technical manager hydrogen bij Essent

Vakblad voor de Bloemisterij 24, 2022

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):