De afgelopen 75 jaar heeft de Nederlandse sierteeltveredeling zich ontwikkeld tot een globaal leidend ecosysteem. Een historisch onderzoek uitgevoerd aan de Rotterdam School of Management laat de factoren zien die bijdroegen aan de ontwikkeling van een succesvol, divers, en vernieuwend assortiment van bloemenrassen. Met ruimte voor grote en kleine veredelingsbedrijven, die samen eventuele fricties oplossen en streven naar een zo eerlijk mogelijke waardeverdeling.
In Nederland werken veredelingsbedrijven, brancheverenigingen, investeerders, universiteiten, en overheidsinstanties gezamenlijk aan een divers en vernieuwend assortiment van bloemenrassen dat waarde creëert voor zowel consumenten als telers. Er is sprake van een zogenoemd ecosysteem, een organisatiestructuur waarin deelnemers vrijwillig bijdragen aan een gezamenlijke waardepropositie. Onderzoekers van de Rotterdam School of Management analyseerden dit Nederlandse ecosysteem voor sierteeltveredeling, om inzicht te krijgen in hoe deze organisaties gezamenlijk waarde creëren en verdelen, hoe zij samenwerken en tegelijkertijd concurreren, en hoe zij gezamenlijk fricties in het ecosysteem oplossen.
De onderzoekers voerden een historische studie uit gebaseerd op archiefdata en interviews, waaronder de 75 jaargangen van het Vakblad voor de Bloemisterij (zie kader ’Speurwerk in 3.750 Vakbladen, 1.200 ’veredelingsfeiten’, 300.000 kwekersrechtaanvragen, 22 interviews en meer’). Zij onderscheidden vijf fasen waarin het ecosysteem is opgebouwd. Elke fase bevat een frictie die door het ecosysteem collectief is opgelost. De vijf ontwikkelingsfasen zijn in kaders omschreven. In een apart kader vertellen de onderzoekers de drie leerpunten uit hun analyses.