Duitsland is al jaren Nederlands belangrijkste afzetmarkt voor bloemen en planten. De Duitse economie heeft het lastig en dat heeft een weerslag op de consumentenbestedingen aan groen. De Duitse consument houdt de hand op de knip en daardoor krimpt de totale markt voor snijbloemen, planten en bloembollen.
Nicola Fink vertelt op IPM met veel enthousiasme over de demo’s van bloemisten uit binnen- en buitenland op het podium in hal 5 van het beursgebouw in Essen. Bloemisten zijn heel professioneel, zijn creatief, weten veel over bloemen en geven emotie, beweert Fink. Ze moet optimistisch zijn. Logisch, ze is van de Duitse vakvereniging voor bloemisten FDF. Maar ze sluit ook de ogen niet voor de harde realiteit in Duitsland. „Mensen zijn onzeker vanwege de politieke situatie in Duitsland en ook vanwege de slechte economie. De wereld verandert en daar moeten bloemisten mee dealen.”
Manfred Hoffmann schuift aan. Hij is bloemist, heeft twee winkels in Düsseldorf en is creative director van FDF. Hoffmann ziet dat de bloemistenbranche in Duitsland vecht en dat de ontwikkelingen in de wereld steeds sneller gaan. „Iedereen wil elke dag meer, tegen lagere prijzen. Er is meer bureaucratie, hogere kosten en er zijn te weinig werknemers. En de werknemers die er zijn willen een betere balans tussen werk en leven, en in die balans is het leven dominant.”