Na het vertrek van Powerhouse zijn er nog drie energiebedrijven die aan de glastuinbouw zowel gas als stroom bieden: AgroEnergy, Vattenfall en Engie. Deze partijen bieden vergelijkbare diensten en toegang tot alle handelsmarkten. AgroEnergy en Vattenfall leveren al vele jaren aan de glastuinbouw. Engie is pas zes jaar actief in deze sector, maar groeit snel. Bij alle partijen is het mogelijk om enkele jaren vooruit te handelen. Voorwaarde is wel dat de ondernemers als kredietwaardig zijn beoordeeld. Ze rekenen geen margins.
Daarnaast bestaat er Kas Energy/ECW, een collectief van tuinders met een eigen handelsportal. De helft van de deelnemers zit op Agriport A7, de andere helft in de rest van het land. Kas Energy werkt intensief samen met BCI voor gas en elektra. Daarnaast handelen de klanten met Rabobank en wordt gas fysiek geleverd door OMV Gas. Als een deelnemer van Kas Energy posities inneemt bij BCI, dan moet hij een ’initial margin’ storten. „Het voordeel is dat je altijd kunt handelen, maar het heeft ook een nadeel, namelijk dat je genoeg liquiditeit moet hebben. Dit is alleen iets voor de grote, kapitaalkrachtige bedrijven die heel goed weten waar ze mee bezig zijn”, zegt directeur Robert Kielstra. „Door naast BCI ook te kunnen handelen bij OMV Gas en Rabobank dempen we dat iets. Het voordeel van gecleared handelen is dat als een positie tegengesloten wordt, het geld dezelfde dag op de rekening staat. Ook als de positie meer waard wordt, krijg je dat direct overgemaakt. Het is heel transparant.”
OMV Gas is een gigant uit Oostenrijk die in 2017 op de Nederlandse markt is gekomen, en sinds 2018 ook actief is in de glastuinbouw. In Nederland biedt het bedrijf alleen aardgas aan. Het levert veel aan industrie, glastuinbouw en tussenhandel. „OMV is interessant voor grote zakelijke klanten”, zegt salesman Bert Heck. Aanvankelijk deed het bedrijf alleen zake boven een afname van vijf miljoen kuub per jaar, maar die grens is verlaagd naar een half miljoen kuub. OMV rekent de EoD-prijs plus een vaste opslag.