Vijf vermeerderaars van chrysantenstek zijn er in Nederland. Twee van hen hebben een bewortelingsbedrijf, Dekker Chrysanten en Deliflor. Ze bewortelen voor zichzelf en voor collega-vermeerderaars. De investeringen in hun opstanden, nieuwe technieken en de omschakeling naar de pluggenteelt tonen aan dat ze dat de komende jaren willen blijven doen. Na nieuwbouw bij Deliflor Hoogveld volgt Dekker Chrysanten.
Cees Dekker gaat voor in de bewortelingkassen van Dekker Chrysanten in Hensbroek. Een grondige verbouwing van de kas van 7 ha is in volle gang, getuige de boor- en zaaggeluiden en de vele dozen met allerlei materialen op het middenpad. De voorste afdeling is net klaar. Hier zien we ledlampen en luchtslurven. Het energiescherm ligt dicht. Alle SON-T-lampen worden vervangen door dimbare ledlampen met een 3-kanaals aansturing. Het lichtniveau gaat van 120 μmol naar - afhankelijk van het spectrum- maximaal 175 tot 200 μmol. „De hoeveelheid licht en het bijbehorende lichtspectrum kunnen we per teeltfase instellen”, legt Dekker uit.
Het meest ideale lichtrecept per teeltfase heeft het bedrijf zelf onderzocht en blijft geheim. Over de luchtslurven kan Dekker nog melden dat ze verbonden zijn met luchtbehandelingskasten (lbk’s) in de gevel van de kas. Ook dat is een investering in een energiezuiniger en optimale kasklimaat. Het energiedoek was al aanwezig in de kas, net als het verduisteringsdoek dat daar boven is geïnstalleerd. „We gaan meer schermen dan voorheen. Sterker, we gaan de eerste dagen na het steken van de stekken daglichtloos bewortelen, met beide schermen dicht. Proeven hebben aangetoond dat dit zorgt voor een uniformere weggroei omdat weersomstandigheden dan minder invloed hebben. In de loop der dagen voeren we het lichtniveau op met de ledlampen en door het openen van de schermen. Door de betere isolatie, de ledlampen, de lbk’s en de nieuwe teeltwijze kunnen we het energieverbruik in de bewortelingsafdeling halveren.”