Vorige

‘De kracht van Westland blijft tuinbouw’

Beeld
Gemeente Westland

Burgemeester Bouke Arends van gemeente Westland is ervan overtuigd dat Westland en tuinbouw onlosmakelijk met elkaar verbonden blijven. Geluiden al zou de tuinbouw moeten wijken voor huizen verwijst hij in zijn nieuwjaarsspeech naar het rijk der fabelen. De PvdA’er wijst er wel op dat de tuinbouw niet hetzelfde blijft. „Maar de kracht van Westland zal tuinbouw blijven.”

Arends refereert vrijdagavond 5 januari aan geluiden van Westlanders die vrezen dat de kassen in de fusiegemeente helemaal of grotendeels verdwijnen en plaatsmaken voor huizen. „Ik ben eerlijk gezegd altijd wat verbaasd als ik dat lees. Ik heb niet de indruk dat het gebaseerd is op een gericht beleid van de gemeente Westland of de provincie Zuid-Holland, integendeel. Westland en tuinbouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.”

De PvdA-politicus wijst er wel op dat de tuinbouw niet hetzelfde blijft. „Maar de kracht van Westland zal tuinbouw blijven. Niet alleen vanwege de prachtige producten die via de supermarkt of speciaalzaak hun weg naar de consument vinden. In hoge mate ook vanwege de hier ontwikkelde hoogwaardige technologie en innovatieve producten die over heel de wereld toegepast worden. In de tuinbouw, waarvoor het bedacht werd, maar ook meer en meer in toepassingen voor andere doeleinden.”

‘Geen gemeenschapszin zonder tuinbouw’

Een ander kenmerk van Westland is volgens Arends de gemeenschapszin. Volgens hem verdwijnt die ook als de tuinbouw in Westland verdwijnt. „Als we de gemeenschapszin willen behouden zullen we ons moeten blijven inzetten voor een sterk tuinbouwcluster. Dat vraagt inzet, keuzes en moed. Immers: elke toekomst is weer anders, ieder vergezicht beweegt. De vraagstukken van vandaag schreeuwen wat dat betreft om oplossingen en daadkracht.”

‘Er is geen tijd te verliezen’

Vraagstukken die Westland bezighouden zijn huisvesting van arbeidsmigranten, het opleiden van (jonge) mensen voor (toekomstige) beroepen in de tuinbouwsector gebaseerd op nieuwe technologieën, het bouwen van huizen voor jonge inwoners en oplossingen voor steeds meer vervoersproblemen. Arends: „Besturen van een gemeente maakt het nodig te denken aan toekomstige generaties. Vasthouden aan oude structuren maakt dat we de problemen van nu versterken in plaats van oplossen.”

Gemeente Westland bestaat dit jaar 20 jaar.  „Er is in die tijd veel bereikt. De komende 20 jaren moeten we opnieuw veel bereiken. Er is geen tijd te verliezen, we zullen in 2024 moeten gaan als een speer. Want onze jongeren willen in Westland kunnen blijven wonen, de glastuinbouw moet over voldoende medewerkers kunnen beschikken en vervoer moet goed geregeld zijn.”

Langetermijnvisie voor Westland

De burgemeester vraagt zich ook af wat voor gemeente Westland voor haar inwoners wil zijn? Wat mogen inwoners, bedrijven en organisaties van de gemeente, de gemeentelijke organisatie, het bestuur verwachten? Arends wil 2024 daarom gebruiken om te werken aan een langetermijnvisie voor Westland.

Gemeente Westland is in 2004 ontstaan als reactie op de expansiedrift van de toenmalige burgemeester van de gemeente Den Haag. Het is een samenvoeging van vijf kleine gemeenten – ‘s-Gravenzande, Naaldwijk, Wateringen, Monster en De Lier – tot een grote gemeente. Inmiddels is Westland in inwonertal van ongeveer 116.000 uitgegroeid tot de zesde gemeente en in economische zin de derde gemeente van Zuid-Holland.

Lees hier een recent interview met Westlandse wethouder Pieter Varekamp. Hij ervaart dat de provincie Zuid-Holland tuinbouw in Westland steunt.

Vakblad voor de Bloemisterij 0, 2021

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster