Fred en Jan van Paassen kwamen in 2019 in gesprek met hun buurman, Dekker Glascultures. Afgelopen jaar sloopten ze 5 ha van zijn tomatenkassen en bouwden een nieuwe kas voor chrysanten terug. Een kas van 4,5 ha, zodat ze aan een bosmachine genoeg hadden. En een klimaatcel in een van de 64 kappen voor de tweelaags beworteling van hun stekken.
Ze zijn nog niet geoogst, de stekken die Jan en Fred van Paassen van hun cultivar Pina Colada uitgewisseld hebben. Maakt het verschil of ze beworteld zijn op het bedrijf aan de Veenakkers in Andijk of in de klimaatcel van de nieuwe locatie aan de Nieuwe Dijk in Wervershoof? Dat is de vraag. „Alleen een kenner ziet kleine verschillen tussen de stekken, maar die trekken in de teelt snel bij. En het gaat om het eindproduct. We wegen elke bos, dus we kunnen goed vergelijken”, aldus Jan van Paassen.
Ondanks de jarenlange ervaring met het zelf steken en bewortelen van chrysantenstek, was het bouwen van een klimaatcel volgens Van Paassen een sprong in het diepe. Er is nog niemand die zo’n cel jaarrond en op praktijkschaal voor beworteling van chrysanten in gebruik heeft. „Voor de klimaatcel combineren we onze teeltervaring met de kennis van ledverlichting en klimaattechniek die mijn broer Wessel met zijn bedrijf Green Simplicity heeft. Samen hebben we in de bewortelingsafdeling aan de Veenakkers en in klimaatkamers de afgelopen jaren diverse proeven gedaan met chrysantenstek.”