Kijkend naar de aanvoer en het areaal in Nederland is de aster een klein product, maar het is en blijft goed in trek voor de detaillist. Spreiding van het aanbod en continuïteit klinken als belangrijkste factoren om het product te laten slagen.
Paul de Kleer (Kwekerij De Kleerkast), voerde zijn aster vanaf de derde week van augustus tot begin november aan. „De middenprijs was goed. De aster wordt goed gewaardeerd door de handel.” Maar, de kleine productgroep moet zichzelf niet in de weg zitten. Want er beperkingen. „We brachten veel van de soort Cassandra”, vertelt Ron van Oosten (Kwekerij Zijdezicht). „Daar had de markt, zeker in de periode mei - juni, best moeite mee.” Van Oosten had iets uitgebreid, maar schakelt volgend jaar weer een tandje terug. De nieuwere soorten vielen teelttechnisch tegen. „Het was echt geen verkeerd seizoen, kijkend naar de prijzen. Maar er waren voor ons ook genoeg leerpunten.”
Voor Mark Leeuwenburg, inkoper bij Tuning, is de aster geen bijster groot product. „Af en toe kopen we een emmertje. En incidenteel komt er voor grote weddings wel eens een aanvraag.” Voor Fred Hoogenboom van Holex is het Nederlandse asteraanbod ’een aanvulling’. „De bijzondere soortjes zijn interessant. En kwalitatief is er niks op aan te merken.” Leeuwenburg beaamt dat. Hij koopt het vaak van Marginpar, een grote producent van asters. „Wij kweken ze in Kenia”, vertelt Jamie den Haan van Marginpar. Veel asters worden geïmporteerd vanuit Zimbabwe. „Maar ook daar is het seizoensteelt, van nu tot ongeveer april. Vanuit Kenia kunnen we 365 dagen per jaar asters leveren.”
Den Haan ziet een groeiende vraag. „Met de plukboeket-trend is er meer ruimte voor asters. Continuïteit in productkwaliteit is daarvoor het meest belangrijk.”