De chrysantenteelt heeft al een lange geschiedenis achter de rug van proeven met de teelt uit de grond. Van mobiele systeem met goten, cassettes, teelt op water en teelt in de lucht waarbij de wortels worden besproeid. Tot nog toe is er geen enkel systeem dat levensvatbaar bleek.
In de praktijk is Koen Kreling uit Zuilichem het verst gevorderd. Hij doet al vier jaar proeven met snijchrysanten op roltafels, op een oppervlakte van 2.800 m2. „Teelttechnisch is het haalbaar”, stelt hij vast. „Niet alle teelten zijn even goed gegaan, maar als we er genoeg aandacht aan besteden, dan moet het lukken.” Het punt is dat deze proef tussendoor gaat en dat de rest van het bedrijf (12 ha) ook de nodige aandacht vraagt.
De jonge teler doet dit om in de toekomst ook nog chrysanten te kunnen blijven telen. „Als dit lukt, is er geen uitspoeling meer naar de ondergrond. Doordat we hygiënischer kunnen werken hebben we minder gewasbeschermingsmiddelen nodig en lukt de biologische bestrijding beter. Doordat we onderlangs water geven, hoeven we het gewas niet meer droog te stoken, wat zo’n 20% energie bespaart. En omdat het volume aan grond kleiner is, hoeven we ook minder te stomen. Normaal stomen we één ronde per jaar met 4 tot 5 m3 gas per m2; met de bakken is dat 2 m3 jaarrond. Dat scheelt een euro per m2 per jaar. Daarnaast hopen we zo’n 15% meer takken te kunnen produceren door betere ruimtebenutting.