Vorige

Vaktentoonstelling 2023:

GreenityTalks over private equity

Beeld
René Faas

Het debat van Greenity op de Vaktentoonstelling in Zwaagdijk-Oost gaat over de rol van private equity in de sector. Gespreksleidster Monique Ooms praat met Robert Piek van Van den Bos, bemiddelaar Frank de Hek van Oaklins en met de bank over de vraag of investeerders een zegen of een vloek zijn.

Van den Bos is recent doorverkocht naar een Belgische investeerder en daarmee is het bedrijf een actueel voorbeeld van de interesse van investeerders voor de bloembollensector. Piek vertelt wat de invloed van de Belgen op het bedrijf is. De Hek legt uit hoe de partijen bij elkaar komen en waarom private equity een oplossing kan zijn voor financiële vraagstukken. Kan het dan niet anders? Die vraag legt Greenity voor aan de traditionele bank, die zich trouwens ook met private equity bezighoudt.

Vreemd geld is niet vreemd in de sector. Behalve Van den Bos zijn er andere bekende voorbeelden, zoals veredelaar en tevens moederbedrijf Dümmen Orange van Hobaho, veredelaar, kweker en handelaar Royal Van Zanten en bijvoorbeeld gladiolencollectief For Ever.

Vorig jaar werd het debat ook gehouden, toen deels digitaal vanwege corona en de deelnemers: die belden vanuit Polen. Dit jaar is een debat met publiek weer mogelijk en wie erbij wil zijn, kan zich aanmelden via de website van de vaktentoonstelling.

Carnaval in Zwaagdijk-Oost

Zonder corona-epidemie staan de deuren van Vertify in Zwaagdijk-Oost vanaf donderdag 16 tot en met zondag 19 februari weer wagenwijd open voor de Vaktentoonstelling. Het thema is dit jaar carnaval. Greenity is donderdag van de partij met GreenityTalks, waarin het draait om de rol van private equity in de sector.

Het thema leidt tot een aantal opvallende wijzigingen in het programma. Zo krijgt voorzitter Niels Kreuk als een soort gelegenheids-prinscarnaval bij de opening van de Vaktentoonstelling de sleutel van Medemblik uit handen van burgemeester Frank Streng. De hallen van Vertify zijn een week voor het carnaval landelijk losbarst met versiering en worstenbroodjes in carnavalssfeer gebracht, inclusief dweil­orkest. Carnaval is een groot evenement in Zwaag, nabij Hoorn. “Praalwagens uit Zwaag hebben in het verleden wel eens meegedaan aan optochten in het zuiden”, weet Kreuk. “Bovendien zijn er meer bloembollengebieden waar dat feest leeft, zoals de Noordoostpolder bijvoorbeeld.”  

Gespreksleider en lelieveredelaar bij Vletter & Den Haan Arie Peterse praat donderdagochtend vanaf 11.00 uur met vakgenoten Paul Arens van Wageningen University and Research (WUR), Anita de Haan (DümmenOrange) en Hobahodirecteur Foeke Gardenier over de stand van zaken in de tulpenveredeling. Tentoonstellingsbestuurslid IJsbrand de Jong, zelf veredelaar, is de stuwende kracht achter het gesprek. “Dit is niet alleen voor veredelaars interessant, want het gaat over de richting in het vak. Waar gaat het heen in de tulpen?”

De veredelaars spreken elkaar onder meer over gestapelde resistentie in de tulpen en over de vorderingen van DümmenOrange op het gebied van het tulpengenoom, de weefselkweek, markers en de snelle opschaling. Over die stappen meldde de veredelaar enige tijd geleden dat er grote vooruitgang is geboekt. De Jong: “Daarna werd het rustig en nu willen we graag weten hoe het ervoor staat.”

’s Avonds om 19.00 uur gaat het programma verder met een blik op de markt door productmanager tulp Coen Verspeek van Royal FloraHolland. Aansluitend vindt GreenityTalks plaats (zie kader)

Gekkengetal

Vrijdag kan de kennis van de gewasbescherming worden opgepoetst met een spuitlicentiebijeenkomst. Daar is de hele middag mee gevuld, tot 16.00 uur. Daarna is het om 17.30 uur tijd voor de uitreiking van de prijs voor de beste inzending voor de broieishow. De Interpolis Top 10 van beste broeiers is voor de gelegenheid omgedoopt tot Top 11. Het thema is tenslotte om carnaval en daar hoort nu eenmaal het zogenoemde gekkengetal bij. De uitreiking van de prijs aan de winnaar is vrijdag om 17.30 uur. Vorig jaar streken Maraxveredelaars Axel Vroling en Mark Ruiter met de eer voor hun inzending ‘Pink Stone’. Ze kregen de prijs van sectormanager landbouw Melissa van de Kam van Interpolis. 

Openingstijden

Locatie: Vertify, Tolweg 13, Zwaagdijk-Oost

Donderdag 16 t/m zondag 19 februari 2023

Bloemenshow:

Donderdag: 10:00 – 20:00 uurVrijdag: 10:00 – 20:00 uur

Zaterdag: 10.00 – 16.00 uur

Zondag: 10.00 – 16.00 uur

Beurs:

Donderdag: 11:00 – 21.30 uur

Vrijdag: 13.00 – 21.30 uur

Zaterdag: 13.00 – 17.00 uur

Zondag: 13.00 – 17.00 uur

Voor een aantal bijeenkomsten is aanmelding nodig.

Zie www.vaktentoonstelling.nl.

Greenity, 27 januari 2023

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster