De emissie moet naar nul, was de boodschap donderdag 12 september bij de dag over bolbehandeling en -ontsmetting. Vertify hield de open dag met onder andere middelenleveranciers en vertegenwoordigers van de KAVB, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en akkerbouwer en bollenkweker Jeroen Schutte.
Schutte gaf tekst en uitleg over het waterbassin en de zuiveringsinstallatie die hij bij zijn bedrijf W. en J. Schutte in Nagele liet bouwen in 2019. Omdat hij nu al het water van het bedrijf opvangt, van spoel- tot regenwater, loost het bedrijf helemaal niets meer. Van emissie bij het vullen van de spuit, spoelen van de bollen of dompelen is dan ook geen sprake meer op het bedrijf. De investering vroeg wel 8 ton, maar met 6,5 ton subsidie wist Schutte het klaar te spelen.
Milieu
De sprekers tijdens het plenaire gedeelte van de bollendag hadden allemaal dezelfde boodschap: zorg ervoor dat er geen middel meer in het water komt. Dat is in het belang van het milieu, de publieke opinie, het behoud van toelatingen van middelen in de toekomst en om te voldoen aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water in 2027. Dat drukten achtereenvolgens dagvoorzitter Niels Kreuk, Pieter Vlaar van Vertify, Annette Beems van het hoogheemraadschap en beleidsmedewerker Colja Corts van de KAVB de kwekers op het hart.
EasyConnect
Ook in de stands van middelenfabrikanten en inzamelingsorganisatie voor lege middelenverpakkingen Storl was emissiebeperking en lagere milieudruk van bolbehandelingsmiddelen de boodschap. Storl-vertegenwoordiger legde uit hoe kwekers van lege verpakkingen af kunnen komen en gaf aan dat zijn organisatie nu ook druppelslangen inzamelt. Uit de reacties van de luisterende kwekers en toeleveranciers blijkt wel dat er ruimte voor verbetering is. De perswagen voor de inzameling lekt bijvoorbeeld wel eens middel. Ook het universele emissievrije vulsysteem EasyConnect dat door standgenoot Jan-Willem van der Klugt onder de aandacht werd gebracht kan nog beter. De capaciteit schiet nog tekort en lang niet alle veldspuiten zijn te voorzien van een dergelijk systeem, zo bleek. Het systeem dat door de middelenfabrikanten in bedacht moet in 2025 zijn ingevoerd. Dan is het verplicht, maar dat jaar wordt waarschijnlijk niet gehaald, erkende ook Van der Klugt.
Lees ook Greenity 180, die 20 september uitkomt.