Vorige

Beyond Chrysant en hortensiakwekerij Sjaak van Schie beste siertelers ter wereld

Beeld

Beyond Chrysant uit Hoek van Holland heeft in de jaarlijkse verkiezing International Grower of the Year de eerste plaats behaald in de categorie Cut Flowers and bulbs. Hortensiakwekerij Sjaak van Schie uit Maasdijk won in de categorie Young plants

De broers Wouter en Martijn Duijvesteijn en het team van Sjaak van Schie kregen de prestigieuze sierteeltprijzen dinsdag januari uit handen van AIPH, the International Association of Horticultural Producers, de organisator van de prijs. De uitreiking vond plaats tijdens de IPM Essen in Duitsland. De prijs geeft erkenning aan goed ondernemerschap in de internationale sierteeltsector.

In totaal bereikten negen sierteeltbedrijven van over de hele wereld de finale, waarin vier Awards te verdelen waren. De jury van AIPH beoordeelde de kandidaten op marktprestatie, innovatie, marktinzicht, duurzaamheid en goed werkgeverschap. Beyond Chrysant wist op alle facetten uitstekend te scoren en medefinalist Yunnan Yunxiu Flower uit China in de categorie Cut Flowers and bulbs de achter zich te laten.

Beyond Chrysant was in 2023 genomineerd voor de prestigieuze Tuinbouw Ondernemersprijs. De Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs vaardigt ieder jaar de beste sierteelt kandidaat uit naar de verkiezing van AIPH. De jury van de Tuinbouw Ondernemersprijs gaf destijds al aan Beyond Chrysant een aanjager voor de sector te vinden: de broers acteren als een start-up en dat maakt dat ze niet alleen veel bedenken, maar ook vooral veel durven te doen. Wouter en Martijn werden getypeerd als ondernemers met lef en dat helpt niet alleen het bedrijf, maar ook de sector, in positieve zin verder. Ook excelleren op het gebied van duurzaamheid en goed werkgeverschap.

’de leukste chrysantenkwekerij’ van Nederland

Beyond Chrysant had het een paar jaar geleden even lastig omdat een belangrijke afzetmarkt – Rusland – wegviel. „We grijpen elke crisis aan om onszelf te verbeteren”, zegt Wouter Duijvesteijn. „Dat heeft goed uitgepakt. We zijn allerlei leuke dingen aan het bedenken. De teler heeft altijd de ambitie gehad om ’de leukste chrysantenkwekerij’ van Nederland te worden. Hij is dan ook ’natuurlijk trots’ op deze prijs. „We zijn met een leuke club mensen. We hebben elkaar gefeliciteerd met dit resultaat.”

Prijs is kers op de taart voor kwekerij Sjaak van Schie

Hortensiakwekerij Sjaak van Schie won de internationale award voor beste kweker in de categorie Young plants. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland en Portugal en houdt zich bezig met veredeling, stekproductie en de teelt van halfwas en bloeiende kamer- en tuinplanten.

Fidélio Alegria, algemeen directeur bij Sjaak van Schie B.V. is erg trots op de winst: „We waren positief verrast door de nominatie als finalist. Dat was is opnieuw een erkenning voor het geweldige werk van het team en de strategie die het bedrijf volgt. De winst van deze award is als een kers op de taart.” Alegria is dankbaar voor deze eervolle erkenning als een van de beste telers ter wereld. Hij roemt net als zijn collega Duijvesteijn de inzet van het hele bedrijfsteam bij Sjaak van Schie. „Zonder de inzet van onze collega’s was dit niet mogelijk geweest.” Het winnen van de award ziet de algemeen directeur als een beloning voor hun werk en zal helpen om de bedrijfsstrategie verder te ontwikkelen. „Niet alleen als veredelingsbedrijf of kweker, maar ook als referentie voor de beste resultaten op het gebied van duurzaamheid en als ESG (Environmental, Social and Governance) bedrijf.

Engelse boomkweker wint overall prijs

De Engelse boomkwekerij Greenwood Plants won de Award in de categorie Finished Plants and Trees en in de categorie Sustainability. Het bedrijf ging uiteindelijk ook de met overall prijs naar huis en mag zich International Grower of the Year 2023 noemen. Greenwood Plants heeft zo’n 50 ha productie in Engeland en tevens een locatie in het Nederlandse Opheusden

De Award voor de Young International Grower of the Year ging naar Colin Fernandes die werkt als productontwikkelaar voor zomerbloemenkwekerij Marginpar in Kenia.

Sjaak van Schie (links) met zijn zoons Mike en Roel op het podium in Essen. Mike van Schie (foto midden) is commercieel directeur op de kwekerij en broer Roel operationeel directeur. Samen met Fidélio Alegria, die sinds kort algemeen directeur is, vormen ze het directieteam van drie personen. Oprichter Sjaak van Schie blijft aan als adviseur en ambassadeur van het bedrijf.
Martijn (links) en Wouter Duijvesteijn van kwekerij Beyond Chrysant, die gespecialiseerd is in het kweken van de witte troschrysant Baltica.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster