Met de wisselvallige energieprijzen wordt het aantrekkelijk om stroom op de goedkope uren in te kopen en op een duur moment te verkopen – of zelf te gebruiken voor de belichting. Er zijn immers nog steeds momenten waarop de stroom goedkoop is. Zo’n strategie is mogelijk door de stroom tijdelijk op te slaan in een grote batterij. Sommige tuinders oriënteren zich op zo’n batterij; een enkeling heeft er al een aangeschaft, zoals het energiecluster in Bergschenhoek.
Dit is onze hobbyruimte, zegt Arjan van der Spek als hij de deur van de schuur opent. De ruimte wordt vrijwel helemaal ingenomen door een zeecontainer met twee vaten en twee wanden met ionenwisselaars. De batterij werkt op basis van vanadium-pentoxide opgelost in zwavelzuur.
Cluster Bergschenhoek, waar Van der Spek energiemanager is, is een jaar of drie geleden begonnen aan de zoektocht voor de opslag van elektriciteit. Meestal worden daarvoor batterijen gebruikt op basis van lithium-ion, maar er zijn ook andere systemen, zoals vanadium pentoxide. Hoewel deze techniek al een jaar of dertig bestaat, is hij nog niet echt van de grond gekomen. Met name vanadium is duur, en de stacks vergen veel handwerk. Deze batterij met 150 kWh opslagcapaciteit heeft ruim €100.000 gekost. Hij kan in een uur 100 kW laden en 150 kW ontladen.