In gewassen waar natuurlijke vijanden zich niet goed vestigen, kunnen bankerplanten een thuisbasis vormen voor de biologie. Veel gerberatelers werken er al mee, en in andere teelten lopen experimenten. Het is wel oppassen dat de bankerplanten zelf geen uitvalsbasis van plaaginsecten worden. Maar met de juiste bankerplant en de juiste aanpak hoeft dat geen probleem te zijn.
Bankerplanten staan de laatste tijd sterk in de belangstelling. Het idee is geboren in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Graanpollen, de wonderboom (Ricinus communis) en sierpepers zijn daarna ingezet om biologische bestrijders te voeden en kweken. Rond 2010 heeft WUR Glastuinbouw er veel onderzoek naar gedaan in de praktijk. Dat had niet veel navolging. „Er was grote weerstand onder de telers”, zeggen onderzoekers Ada Leman en Sophie Le Hesran. „Zodra er trips verscheen op de bankerplanten werden ze geruimd. Het klopt dat ze schadelijke insecten kunnen aantrekken. Nu testen we hoe je ze schoon kunt houden.”
Bankerplanten zijn een goed voorbeeld van strategisch onderzoek met het oog op de toekomst, vindt Leman. „Als het onderzoek toen was doorgezet hadden we nu veel meer kennis gehad, maar dat is helaas niet gebeurd. Er was geen noodzaak voor de telers. Nu is die er wel, omdat de druk op gewasbeschermingsmiddelen toeneemt.”