Een constructie bouwen om aardgas voor de warmte via één gasmeter naar een cluster te krijgen, is ook voor bestaande bedrijven te realiseren. Dat zegt Arjan van der Spek, energiemanager Tuinbouwcluster Bergschenhoek. Toch maant hij tot voorzichtigheid, vanwege wispelturige overheidsbeleid.
Het Tuinbouwcluster Bergschenhoek bestaat uit twee belichtende bedrijven met bromelia en aardbei, en drie onbelichte bedrijven met hortensia, tomaat en paprika. Vanaf de bouw in 2000 zitten ze samen achter één gasaansluiting en één stroomaansluiting. In het centrale ketelhuis staan twee WKK-motoren van 3,3 en 1,8 MW. Er is een stichting opgericht die eigenaar is van de installaties en die de inkoop van gas en elektra beheert. Tuinders die stroom nodig hebben, huren de WKK van de stichting, zodat ze hun eigen stroom uit aardgas maken. Tot nu toe was WKK-stroom voor eigen belichting niet belast, maar dat gaat veranderen. Het grote voordeel is dat het aardgas voor de warmte via één gasmeter het cluster binnenkomt. „Zo’n constructie is ook voor bestaande bedrijven te realiseren”, zegt Arjan van der Spek, energiemanager van het cluster. „Voor warmte en gas is dat niet zo moeilijk. Stel dat je alle ketelhuizen verkoopt aan de stichting. Die legt de leidingen naar de ketelhuizen en sluit alles aan op één punt. Een nieuwe grote aansluiting voor gas kost tussen €20.000 en 50.000. Met de verwachte energiebelasting zal dat zich redelijk snel terugverdienen. En warmte is belastingvrij te verdelen.”
Om te voorkomen dat het Tuinbouwcluster onder het Europese ETS-systeem valt, is het opgestelde vermogen teruggebracht naar 19,9 MW. Enkele ketels zijn voorzien van een branderkop van 2,9 MW, want dan tellen ze niet mee voor het ETS-systeem. Daardoor wordt het ook bijna onmogelijk om de hoogste tariefschaal te bereiken. „Een opgesteld vermogen van 19,9 MW verbruikt ongeveer 2.100 m3 gas per uur”, rekent Van der Spek voor. „Je moet dan zo’n 5.000 uren vollast draaien om 10 miljoen kuub te verstoken. Het laagste tarief geldt alleen voor de kuubs die je daarboven gebruikt. Dat is niet reëel.” Hij raadt aan om voorzichtig te zijn met investeren. „Het beleid schiet alle kanten op. Dat maakt het ondernemen lastig.”