Het project Joyride Horticulture werkt aan zowel betere sociale als technische arbeidsomstandigheden in en rond de kas. Immers, door voortgaande automatisering en robotisering in de glastuinbouw verandert het overblijvende mensenwerk. „Het werk in de glastuinbouw moet aangenaam blijven. Het laatste wat je wil, is nog meer eentonig werk. Dit jaagt medewerkers eerder weg dan dat je ze behoudt of aantrekt”, aldus projectleider Joseph Peller.
In 2050 maakt de inzet van robotisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie in Nederlandse kassen handmatige arbeid vrijwel overbodig, aldus de toekomstvisie Arbeid van Glastuinbouw Nederland. In de tussentijd moet het werk in de sector aantrekkelijk en gezond blijven, mede om minder afhankelijk te worden van arbeidsmigranten.
Vandaar dat de ondernemersorganisatie samen met Wageningen University & Research (WUR) het vijfjarige project (2023-2027) Joyride Horticulture is gestart. Er wordt zowel aan betere sociale als technische arbeidsomstandigheden in en rond de kas gewerkt. Voor het project Joyride Horticulture zijn eigenaren, human resource management en andere medewerkers op tien glastuinbouwbedrijven, zowel sierteelt als groenteteelt, geïnterviewd om te achterhalen met welke uitdagingen zij te maken hebben. Op basis hiervan is een aantal primaire uitdagingen geïdentificeerd. Dat zijn onder meer klimaat, zwaar en repeterend werk, training en communicatie.