Het Bestuurlijk Overleg Water heeft een lijst met maatregelen voorgesteld die de glastuinbouw en overheden kunnen nemen om in 2027 nagenoeg emissieloos te zijn. Deze maatregelen lopen uiteen van meer controle op ’onterechte nullozers’ tot een APK voor kassen. Het Platform Duurzame Glastuinbouw gaat de details uitwerken. De eindspurt naar 2027 is ingezet.
Het is inmiddels een bekende boodschap: bij elk rapport van de waterschappen blijkt dat er nog te veel gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden worden aangetroffen. In 2027 moet dat afgelopen zijn. Daarom heeft het Bestuurlijk Overleg Water een lange lijst met maatregelen afgesproken die de sector – en overheden – zouden kunnen nemen. In dit overleg zitten waterschappen, drinkwaterbedrijven, ministeries, provincies, gemeenten en andere overheden. „Want de emissieloze kas is nog steeds niet dicht”, waarschuwt Stijn van Boxmeer, hoogheemraad van Delfland, die initiatief heeft genomen voor deze lijst. Glastuinbouw Nederland zit niet in dit overleg. Veel van de maatregelen stonden echter al bij deze organisatie op het netvlies. Platform Duurzame Glastuinbouw gaat de maatregelen uitwerken.
Een van de voorstellen gaat over de borging van onderhoud aan de kas; zeg maar een jaarlijkse APK-keuring. Het voorstel is om het onderhoud te koppelen aan het HortiQ-certificaat van Avag. De eisen die HortiQ stelt aan watertechnische installaties zouden dan de norm worden voor de keuring. Er zijn echter slechts een paar watertechnische bedrijven met dit certificaat. „Daarom zijn we nog terughoudend om het inschakelen van gecertificeerde bedrijven verplicht te stellen”, zegt Guus Meis, specialist Water en Omgeving bij Glastuinbouw Nederland. „We geven het wel mee als tip voor een goede bedrijfsvoering.” Hoe de controle er precies uit komt te zien, daarover is nog overleg binnen het Platform Duurzame Glastuinbouw.