Vorige

Apeldoorn en Kreuk treden toe tot NLG

Beeld
NLG Holland

Kreuk Bloembollenkwekerij uit Callantsoog en Apeldoorn Bloembollen vof uit Egmond-Binnen zijn per 1 september 2024 lid geworden van Coöperatie NLG Holland. Hiermee komt het aantal NLG-leden totaal op dertien.

De leden en voorzitter Colja Corts van NLG (Natural Living and Growth Holland) zijn erg blij met de twee gerenommeerde telers uit het Kennemerland en het Noordelijk Zandgebied. Corts: “Apeldoorn Bloembollen en Kreuk Bloembollenkwekerij proberen tot de top van de sector te behoren. Het zijn bedrijven die goed passen in onze filosofie. Zij zijn daarom een verrijking voor de coöperatie. De bedrijven zijn intrinsiek gemotiveerd om verder stappen te zetten in een duurzame bollenteelt en deze informatie met de collega’s van NLG te delen.” Kreuk heeft circa 90 ha bollen en Apeldoorn ruim 100 ha.

Dertien leden

NLG Holland bestaat nu uit een samenwerking van dertien leden in Noord-Holland, 7 telers op het zand, 4 op de klei en 2 telers op Texel. De andere leden zijn: Blokker Bloembollen, Huiberts Biologische Bloembollen, Bloembollenkwekerij Gebroeders Hulsebosch, Koburg B.V., Pieter Pronk Bloembollen, Garden of Egmond, Bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld, Noordbol bloembollen Texel, Firma PJ Uitgeest & Zn, Texel, J.C.J. Ruiter-Wever Bloembollen & Bolbloemen, en Wit Flowerbulbs BV.

Meer aanvragen gehad

Corts geeft aan dat de coöperatie afgelopen jaar vier aanmeldingen heeft gehad, maar de leden bepalen wie er bij komt. „De nieuwe leden zijn twee zandtelers en dat is wel weer even genoeg. We hebben onder onze leden vier telers op de klei. Als we uitbreiden willen we kleitelers, want daar zijn de uitdagingen minstens zo groot als op het zand.” Verder wil de NLG-club niet te veel uitdijen omdat kennisuitwisseling op bijeenkomsten dan lastiger wordt.

Pachtgronden ASR

Het animo om bij NLG aan te sluiten, neemt de laatste jaren toe. Dat heeft volgens Corts onder andere te maken dat ASR veel gronden in Noord Holland in pacht uitgeeft. Ze stelt daarbij eisen aan een duurzame teelt. „Ik zegt niet dat als je geen NLG-lid bent, je dan niet van ASR kunt pachten, maar het heeft in een aantal gevallen de NLG-leden wel geholpen.”   

Apeldoorn Bloembollen

Apeldoorn Bloembollen is gespecialiseerd in de teelt van verschillende soorten bloembollen voor zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt, voor tuin- en parkbeplanting, snijbloemproductie en potproductie. Zij telen de bloembollen op ruim 100 ha, met name zandgrond. Naast het kweken van bloembollen produceren ze in de wintermaanden bol op pot producten.

Jan Willem Apeldoorn geeft aan:  „Wij kijken uit naar de samenwerking met de andere telers van NLG Holland. Wij denken veel kennis te kunnen halen over bodemverbetering en verdere verduurzaming van de teelt bij NLG Holland. Tegelijkertijd hebben wij zelf de nodige kennis en ervaring opgedaan die we in deze samenwerking kunnen inbrengen. Samen komen we verder, en natuurlijk super dat we dit onder het gemeenschappelijk uithangbord van NLG Holland kunnen doen.”

Motivatie Kreuk

Rob Kreuk ziet de afgelopen jaren een mooie vooruitgang bij NLG Holland. „De telers van NLG Holland zijn al jaren bezig met het experimenteren en implementeren van nieuwe manieren van werken. Lang niet alles lukt, maar ze boeken wel degelijk vooruitgang met verhogen van bodemkwaliteit, weerbaarheid van gewassen en minderen op het gebruik van chemie met behoud van kwaliteit. Dit spreekt mij erg aan en sluit mooi aan op de uitdagingen waar wij in het bedrijf mee bezig zijn.”

Kreuk Bloembollenkwekerij teelt jaarrond op circa 90 hectare verschillende soorten bloembollen op de zandgronden in en rond Callantsoog en Julianadorp. Het gaat om de teelt van onder andere tulp, calla, allium, muscari, narcis en crocus.

Stappen verder

Hoewel beide bedrijven al grote stappen hebben gemaakt op het gebied van duurzaamheid is er nog meer behoefte aan praktische toepasbare kennis op het gebied van bodemverbetering, het telen van weerbare bollen, optimale bemesting met een lage onkruidruk en hoog plaag- ziektewerend vermogen. De telers van NLG Holland hebben de afgelopen jaren veel praktische ervaring opgedaan met o.a. het gebruik van compost, bokashi, gemengde groenbemesters en andere groene middelen in bijvoorbeeld de bolontsmetting. Vooral ook de kennisuitwisseling tussen telers en adviseurs onderling over deze onderwerpen brengt iedereen stappen verder.

In Greenity nr 177 stond een artikel met drie jongen leden van NLG: Chad Zonneveld, Pim Blokker en Klaas Uitgeest.

 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster