De alstroemeria profiteert van een goed imago in het aanbod snijbloemen. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in het sortiment en de teeltmethoden van de bloem. Dat komt de kwaliteit ten goede.
Fred Olree, inkoper bij J van Vliet, ziet dat alstroemeria gemiddeld zwaarder is geworden. „Ongeacht waar ze vandaan komen.” Onder andere uit Kenia en Ethiopië komen veel alstroemeria’s. Het voornaamste verschil tussen import en de alstroemeria’s uit Nederland? „In Nederland is de kwaliteit dankzij ledbelichting echt verbeterd”, zegt kweker Fedor van Veen (Together2Grow). Zeker de wintermaanden die als ’problematisch’ werden omschreven, zijn verleden tijd. „In Ethiopië maken we meer sorteringen. Dat maakt een bos uniformer.” Zeker in juli, augustus en september vallen de alstroemeria’s ’goed in de prijs’, zegt inkoper Jarno Koning van FloraGold. „Dat zijn de maanden dat wij ze als retailhandelaar kopen.” Olree: „In de late zomer kwam veel los. Dat was aan het begin daarvan wel anders. We konden de handel toen slechter kwijt.”
Al met al is kweker Siem Knol best tevreden. „Er is gewoon veel vraag. Alstroemeria heeft een goed imago en dat moeten we in stand houden.” Dat imago is volgens hem niet alleen te danken aan de kwekers, die flink investeerden in hun kassen. „Ook de veredelaars spelen een belangrijke rol in de verbetering van het product.”