Vorige

‘Afwisseling en vrijheid bevielen me goed’

Beeld
Royal FloraHolland

Henderikus Martens nam na bijna 45 jaar afscheid van Veiling Eelde. In de loop der jaren vervulde hij veel functies op de veiling. „Het keuren en veilen vond ik echt heel mooi. Ik had in die functies veel contacten met mensen.”

Hoe was het afscheid van Veiling Eelde?

„Heel mooi, er was veel belangstelling. Ik heb bijna 45 jaar bij de veiling in Eelde gewerkt en dan bouw je veel contacten op. Het was prima.”

Je hebt veel verschillende functies gehad op Eelde?

„Dat klopt. Ik begon in de fustloods. Daar werkte ik bijna een jaar en ging toen de afmijnzaal in. Wij schreven de transacties toen nog op de kar en kopers haalden zelf de producten van de kar af. Later kwam de verdeling. Ik ben ook keurmeester geweest en daarna veilingmeester geworden. Dat heb ik dertig jaar gedaan. Ik ben veel op kwekersbezoek geweest. Zo heb ik heel wat verschillende werkzaamheden verricht.”

Wat vond je het leukste aan het vak?

„Het keuren en veilen vond ik echt heel mooi. Ik had in die functies veel contacten met mensen; met collega’s, kwekers en kopers.”

‘Ooit zat de tribune vol met kopers’

Nooit overwogen elders te gaan werken?

„Nee, nee. Ik ben niet voor niets zolang op Veiling Eelde blijven werken. Het werk heeft me nooit verveeld. Juist de afwisseling en de vrijheid zijn me altijd heel goed bevallen. De vrijheid zat hem erin dat ik de werkzaamheden kon doen als het mij uitkwam. Als ik op dinsdag op kwekersbezoek wilde dan was dat geen probleem. Bij een kleine veiling kent iedereen elkaar ook. Kwekers, kopers, collega’s. Dat is fijn.”

Wat was de grootste verandering in 45 jaar?

„Sowieso is het verdeelproces enorm veranderd. Tot voor kort werden de karren na het veilen verdeeld. Nu wordt er georderpickt. Dat is een heel ander proces. We werkten met PAS, nu met Blue Yonder. Dat is een grote verandering. Ook het veilen is sterk veranderd. Ooit zat de tribune vol met kopers. Nu kopen veel kopers online in. Je ziet haast geen kopers meer, ze kopen bijna allemaal op afstand op hun laptop. Die nog in de afmijnzaal zitten, hoor je ook niet meer.”

En nu iedere dag een ‘bakkie doen’ op de veiling?

„Nee, dat denk ik niet. Ik wil niet in de weg lopen. Ga er best een keer langs, maar niet structureel. Ik heb ook hobby’s genoeg. Zo ben ik nu in de tuin bezig. Als ik van voren klaar ben dan kan ik van achteren weer beginnen. Ik hou ook van wandelen, fietsen en fotograferen. En we gaan vaak op reis. Mijn vrouw werkt in de kinderopvang. Zij moet nog een jaar. Ik vroeg haar eerder te stoppen, maar ze wil het volmaken. Ik ben dus nog een jaar alleen thuis, maar vermaak me prima!”

Vakblad voor de Bloemisterij 18, 2023

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster