Vorige

ADVERTORIAL – Slim omgaan met energie

Beeld

Ondernemer Bas loopt voorop
Zijn motto: Wat kan wél?

“Je wilt met energie minder afhankelijk zijn van fossiele brandstof en de wereld om ons heen. Wat moet je dan zelf doen om dat voor elkaar te krijgen zonder verlies te lijden?” Dat zegt Bas Karsten, ondernemer in Andijk. Daarbij kijkt hij niet alleen naar wat er moet maar vooral naar wat er kan. In 2021 sloot hij zijn kassen aan op warmtepompen. Sindsdien is het bedrijf gasloos.

Bas: “Warmtepompen zijn robuuste installaties die in 8 jaar zijn terugverdiend en die dan daarna nog ruim 8 jaar werken. Dán leveren zij rendement op.” De ondernemer noemt zijn Warmte Koude Opslag (WKO) een betrouwbare installatie. Bas: “Het is een duurzame energiebron die blijft draaien en waarbij minimaal onderhoud nodig is. En wordt de bron minder, dan boor je weer een nieuwe”.

Vooruitkijken om het veilig te doen en continuïteit behouden.
“Als ondernemer en als sector ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en de continuïteit”, zo vindt de ondernemer. Met zijn volume (130 hectare bollen en 71 miljoen tulpen in de broeierij) vindt de ondernemer brandcompartimentering extra belangrijk. “Dat bedenk je zelf, en daarover laat je je ook adviseren door de verzekeringsmaatschappij. En natuurlijk voer je de periodieke keuringen uit zodat installaties altijd up to date zijn.”

Bas denkt na over een veilige toepassing van waterstof op zijn eigen bedrijf.
Hiervoor is hij betrokken bij het Fieldlab waterstof waar agrarische ondernemers samenwerken met kennisinstellingen en overheden aan waterstofinnovaties en de ontwikkeling van de waterstofinfrastructuur. Bas roept ondernemers op om na te denken over hun toekomst. Tijdens het gasloos maken van het bedrijf werkte Rainbowcolors samen met toeleveranciers en kwam veel kennis bij elkaar. Bas: “Voor iedere ondernemer in deze transitie is dat een uitdagende klus. Het gaat om verstand, tellen, rekenen en beoordelen met achtergrondkennis. Klopt dit in de cijfers en techniek en met het resultaat in de kas? Iedereen is welkom om te komen kijken. Maar wees dan vooral kritisch voor je eigen bedrijf.”

Slim en veilig ondernemen, we leren iedere dag.
Bas zocht bij zijn plannen samenwerking met toeleveranciers en andere kennispartners. Hoe pak jij dat aan? Weet je dat de risicodeskundigen van Interpolis graag meedenken over veranderingen op je bedrijf? Met elkaar leren we iedere dag om dat slim en veilig te doen.

Bezoek Interpolis op de Mechanisatietentoonstelling 2024, standnummer 2A02.

ADVERTORIAL – Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie –

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster