Met een grotere BBB verwacht de glastuinbouw praktischer oplossingen in overheidsbeleid, ook in het Landbouwakkoord. Glasbedrijven moeten van het stikstofslot.
De verkiezingsuitslag is een signaal aan alle bestuurslagen, stelt Glastuinbouw Nederland. Met de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart is het politieke landschap in Nederland sterk veranderd. Niet alleen op het platteland, maar ook in het stedelijk gebied heeft BBB ongekend terrein gewonnen. Zowel in de Eerste Kamer als in de provincies en waterschappen zal BBB de komende jaren waarschijnlijk een grote rol spelen, stelt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. „Wil de kabinetscoalitie met BBB samenwerken op die bestuurslagen, dan zal het kabinet zich moeten beraden op zijn huidige koers om hier breed draagvlak voor te vinden. Dat is bijvoorbeeld op het gebied van stikstofbeleid, pensioenhervormingen of klimaat- en milieubeleid.”
Dat geldt ook voor de Europese wetsvoorstellen voor gewasbescherming en natuurherstel. „Daarop zijn mogelijk in de Eerste Kamer en Provinciale Staten concessies nodig om een meerderheid te vinden.”