Tot week 10 zijn er ruim 40% minder violen verkocht dan vorig jaar in die periode. Het donkere weer zorgde voor late bloei, maar ook voor beperkte vraag. Dat die twee samenvielen kwam goed uit.
Het loopt nog voor geen gulden”, zegt kweker Ron Rolff. „We lopen een derde van de omzet achter op vorig jaar. In week 9 trok het wel aan, maar we hadden eind februari toch al verder willen zijn.” De bloei bleef overal behoorlijk achter. Ook bij kwekerij Zuidbaak. Walter Zuijderwijk: „We hebben minder kunnen afleveren dan we wilden. Iedereen had daar last van, dus de hele markt was zoekende. De vertraagde teelt zorgt nu wel voor vollere, compacte planten.” Ben Eppink van kwekerij Aarninkhof zag de vraag eind week 9 ineens flink aantrekken. „Ik maak me nog geen zorgen. We hadden een late start maar Pasen valt ook laat, dus we hebben een langer seizoen. De reserveringen zijn ongeveer gelijk aan vorig jaar, dus dat is positief. Vooral van de hangpot Coolwave in een driekleurenmix verwacht ik veel.” Ook bij kwekerij Stals zit kleinbloemig in de lift. Maurice Stals: „We zijn pas net begonnen, twee weken later dan normaal. We hebben wat vroege orders moeten opschuiven, dus er gaat nu veel tegelijk weg. Ons assortiment is vrijwel gelijk, maar we merken dat de vraag naar kleinbloemig toeneemt.”
Kees Knecht van Gasa Holland hoopt dat de vraag nu snel aantrekt. „Het zou zonde zijn als violen een nog groter deel van hun seizoen moeten missen. Tuincentra hebben nog weinig zonnige verkoopweekends gehad, dus er moet echt nog wel wat gebeuren. Aan de populariteit ligt het niet. Door veredeling en vernieuwing is het assortiment verbeterd en aantrekkelijker geworden. Vooral de vraag naar mix-schalen is gegroeid. Die zijn als een vrolijke bos bloemen op het terras.”