LTO Nederland geeft aan zich zorgen te maken over het afschaffen of versoberen van de cafetariaregeling ofwel de ETK-regeling voor internationale seizoensarbeiders. Politiek Den Haag is kritisch over de regeling en ziet het als een van de manieren om minder arbeidsmigratie te krijgen.
LTO geeft op haar site aan dat in het politieke debat over het Belastingplan 2025 half november voorstellen zijn gedaan om de cafetariaregeling te versoberen of af te schaffen. Er zouden moties worden ingediend, maar die zijn uiteindelijk toch niet ter stemming gebracht. Afschaffing of versobering zou erg nadelig zijn voor werkgevers en internationale werknemers van binnen de EU en de belangenorganisatie waarschuwt dan ook dat het afschaffen van deze fiscale regeling de sector hard zal raken.
Fiscaal voordeel
De cafetariaregeling die LTO Nederland heeft getroffen met de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën maakt het namelijk mogelijk voor werkgevers in de Glastuinbouw, Open Teelten en Dierhouderij om de zogenaamde extraterritoriale kosten (ET-kosten), de extra kosten voor huisvesting, levensonderhoud en reiskosten van hun internationale werknemers, uit te ruilen met het deel van het bruto loon dat uitstijgt boven het wettelijk minimumloon.
Gevaren
Zonder deze regeling wordt Nederland minder aantrekkelijk voor internationale seizoenarbeiders om hier te werken, aldus LTO en nu al kampt de sector met een krappe arbeidsmarkt. Bovendien, als Duitsland en België deze fiscale voordelen wel behouden, creëert dit een ongelijk speelveld ten opzichte van de collega’s in de buurlanden. Afschaffing of versobering van de fiscale regeling heeft volgens LTO verstrekkende gevolgen voor de teelt en de oogst.
De regeling geldt voor buitenlandse werknemers die in dienst zijn bij een agrarische werkgever met een arbeidsovereenkomst tot maximaal 9 maanden en waarop de cao’s Glastuinbouw, Open Teelten en Productiegerichte dierhouderij van toepassing zijn.