Met Crispr-Cas kunnen bollentelers versneld resistenties inkruisen en dus sneller duurzame rassen ontwikkelen. Dat zei Kees Stoop, bollenteler in Waarland en directeur Ecotulips BV, tijdens het rondetafelgesprek over CRISPR-Cas in de Tweede Kamer gisterenavond.
Door gebruik te maken van de veredelingstechniek kunnen volgens Stoop de duurzaamheidsdoelstellingen voor de sector ook realistischer worden gemaakt. Stoop kreeg gisterenavond twee minuten spreektijd. Het rondetafelgesprek vond plaats om de leden van de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meer kennis te geven over CRISPR-Cas. Vragen als wat is CRISPR-Cas, welke toepassingsmogelijkheden zijn er voor CRISPR-Cas in planten en de voor- en nadelen kwamen aan de orde.
Stoop gaf aan dat zijn bedrijf Ecotulips samen met WUR Wageningen al 22 jaar bezig is met het inkruisen van resistenties in tulpen. Tot op heden veredelt Ecotulips op traditionele wijze via gerichte soortkruisingen op handmatige wijze en dit betekent dat ze na 20 tot 25 jaar een ras heeft gevonden om commercieel te vermarkten. Stoop gaf aan dat er dit jaar een doorbraak is. “Dan vinden we een merker voor het Tulpen Mozaïek Virus. Dat betekent dat we echt stappen kunnen gaan maken. Toen ik met EcoTulips begon was ik 37 en nu 59. Dus wil ik zelf nog wat aan CRISPR-Cas hebben, dan graag snel het beleid aanpassen. Maar ook voor het vak, wil de tulp het icoon van Nederland blijven, dan graag het beleid aanpassen en wil het milieu er nog wat aan hebben, dan ook graag snel het beleid aanpassen", zo zei Stoop.